Prím Letöltés

Nincs megjeleníthető elem

Prím hírek

Nincs megjeleníthető elem

Prím Letöltés

A Prím Letöltés (letoltes.com) az egyik legnépszerűbb és legkorábbi magyar szoftver portál. A hozzá kapcsolódó blog célja, hogy bonckés alá vegye az ott elérhető izgalmasabb programokat, és az olvasókkal közösen megvitassa a letöltéssel, mint népszerű tevékenységgel kapcsolatos mindenféle tapasztalatokat.

Facebook - Prím Letöltés

Facebook - Prím Online

Üzenj nekünk!

Programot ajánlanál, szeretnéd ha valamiről írnánk, te írnál tesztet? Itt lehetőség, csak kattints.

Utolsó kommentek

Mi lesz belőled Firefox?

2009.10.21. 20:45 Prím Letöltés

Firefox jövőbe tekintő napot tartott ma a Cnet, és egy az új verziókról szóló cikk mellett a Mozilla vezérigazgatójával is elbeszélgettek a tervekről, irányokról. Ezekből gyúrtunk össze egy emészthető változatot.

A Firefoxnak, bár a számokból nem úgy tűnik, de két frontos háborút kell vívnia a böngészők vérre és felhasználóra menő harcában. Az egyik oldal egyértelmű, hiszen folyamatosan fej-fej mellett halad az Internet Explorer-el a használati arányokban. A kérdés az, hogy a tüzelő tűz róka kitör az örök második szerepéből és mainstream böngészővé válik, vagy kivárásra játszik és biztosítja pozícióját.

A másik oldal viszont már nem olyan magától értetődő. A nyílt forráskódú Firefox a korai befogadók( így nevezi a marketing azokat, akik minden utukba keveredő újdonságot kipróbálnak, amit kicsit is trendinek gondolnak) és a web fejlesztők kedvenc eszköze volt. Ezen a helyzeten változtatott a Chrome, aminek sikerült ebből a csoportból több embert is megnyernie. A veszteség nem volt jelentős, inkább csak vészharang kongató hatásról beszélhetünk. Mivel a termékek és szolgáltatások ezeken a fogyasztókon keresztül jutnak el az átlagos emberekhez, ezért fontos, hogy őket megnyerje a vállalat.  

Tudni kell, hogy a Firefox nem csak egyszerűen egy alternatívája az Internet Explorer-nek, hanem a webes fejlődés egyik zászlóshajója is. A Google-el kéz a kézben ügyködnek azon, hogy a statikus internet helyett az alkalmazás alapú hálót hozzanak létre. Az más kérdés, hogy míg nem jelent meg a Chrome addig egyértelmű volt a felállás, de azóta már nem tudni, hogy mennyire működik együtt a két cég. (Ezt láthattuk a 3D-s web technológiájánál is.)

A Mozilla Alapítvány vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy mind a vezető szerep megszerzése, mind a fentebb vázolt innovativitás fontos szerepet játszik náluk. Most nézzük meg, hogy ez a szoftver fejlesztésében is megmutatkozik-e vagy ugyanúgy a bullshit kategóriába sorolható, mint például az arisztoteliánus gnoszeológia.

Firefox 3.6

A következő nagyobb ugrás a böngésző életében a 3.6-os verzió. Elvileg már nincs is olyan messze, a tervek szerint már idén a letöltés/frissítés gombra tenyerelhetünk. Az egyik nagy és látványos változtatás az lesz, hogy mostantól személyre szabhatjuk a browser kinézetét, ráadásul nem az eddig is elérhető skinek segítségével, hanem un. Personal Add-in-ek alkalmazásával. Az, hogy ez pontosan mit takar, nem derült ki, de hogy lehetőségünk lesz mindenhova Hello Kitty-t applikálni, az egészen biztosnak tűnik.

Az új verzióval kapcsolatos fejlesztés, hogy a program támogatja majd a Windows 7 asztalához kapcsolódó index képes megjelenítését. Ellenben a Jump List nevű gyors indító funkcióval való barátságra még várnunk kell a következő verzióig.

Szerencsére az új verzió nem csak a toltozgatás-foldozgatásról és a látványelemekről fog szólni, hanem böngészésbe is behoz egy olyan megoldást, amit megismerve az "eddig ezt miért nem lehetett?" szavak hagyják el az egyszeri felhasználó száját. Nevezetesen mostantól, ha több fül is nyitva van, akkor az aktív prioritást fog kapni, és többet hasít ki a sávszélességből, mint a többiek. Az eljárás neve amúgy prioritized networking. Tessék örülni neki;)

Kisebb változtatás még, hogy az új verzióban a link-re kattintás miatt megnyíló fülek nem a sor végére kerülnek, hanem a kapcsolódó tab mellé. Pont mint a Chrome-nál... Látványosan nem érzékelhető változás lesz még, hogy mostantól az Open Web Font Format is böngésző repertoárjába tartozik. Ez papíron gyorsíthatja a szörfölést, mivel ezek a betűkészletek kisebbek, de nem valószínű, hogy ezen múlik a boldogságunk.

Firefox 3.7

Mint láthattuk, a 3.6-os verzió nem kényeztet el minket a fejlesztések és változtatások tömkelegével. Lessük meg mit várhatunk a jövő év első felében megjelenő utolsó 3.X-es Firefox-tól.

Látványban itt sem lesz sok előrelépés, a kezdőlap gombja kis füllé alakul, a megállítás és újratöltés gombok egyesülnek, a menüsort ki lehet kapcsolni, a progress bar-t egy progress line váltja fel, ami állítólag kevésbé idegörlővé teszi a töltögetést.

Érdekes új feature még az erőforrások megóvása miatt az, hogyha az URL mezőbe egy olyan oldal nevét pötyögjük be, ami már meg van nyitva, akkor felajánlja a program, hogy átvált arra a tab-ra és nem kell újra betöltenünk az oldalt.

A gépház alatt viszont nagyobb változások fognak történni. A Chrome-hoz hasonlóan a program külön fogja kezelni a plug-in-eket (pl.:Java-t), így ha ott valami gikszer történik(ami gyakran elő szokott fordulni), akkor nem fog összeomlani az egész böngésző, elég lesz csak lelőni a hibás folyamatot. A Java amúgy is fontos kérdés a böngészőnél, ezért ennek a kezelésében is várható fejlesztés. 

Akik Machintos alatt is Firefoxot használnak, azok még a grafikus felületben felfedezhetnek 1-2 újítást, de ezek miatt sem fogunk elfolyni örömünkben.

Firefox 4.0

A tervek szerint jövő ilyenkor jön az új Firefox, ami komoly változásokat és "újításokat" hoz a böngésző életébe.

Az új feature-ök erősen hajaznak azokra a képességekre, amik a Chrome-ot kiemelik a többi böngésző közül, így az új verzióban a tabok már külön folyamatként fognak futni, az URL és a kereső mező egyesül, eltűnik az alsó státusz bár is.

A motorháztető alatt sem maradnak érintetlenül a bitek, változások lesznek az add-on-ok körül, ugyanis új framework-ben, az un. Jetpack-ben íródnak majd a kiegészítők. Ennek köszönhetően majd nem kell az összes kiegészítőnket frissíteni mikor egy tizeddel nő a böngésző verziószáma, és újraindítgatni sem kell állandóan a browsert.

Kit szeretne lenyomni a Mozilla?

Végignyálazva a tervezett újítások sorát nagyon úgy tűnik, hogy Firefox adoptálja a Chrome legjobb tulajdonságait, és megpróbálja visszahódítani azokat, akik áttértek a Google böngészőjére.

Tekintve, hogy az Internet Explorer mellett a Firefox számít általánosan támogatott böngészőnek, és ez egy év alatt nem fog megváltozni, a Mozillánál inkább az elpártolók visszacsalogatására koncentrálnak, és megpróbálnak létrehozni egy olyan böngészőt ami rendelkezik a legnagyobb konkurenseik összes jó tulajdonságával. Emellett saját versenyelőnyeiket (pl.:add-on) is tökéletesítik, hogy így tegyenek minél több felhasználó kedvére, és alulról éptkezve váljanak az első számú böngészővé.  

1 komment

Címkék: windows linux szoftver ingyenes böngésző macos x

A bejegyzés trackback címe:

https://letoltes.blog.hu/api/trackback/id/tr141465820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

privateer 2009.11.10. 10:23:26

azt nem akarják megoldani hogy ne zabáljon ennyi memóriát, meg ne fél percig induljon?
süti beállítások módosítása