Prím Letöltés

Nincs megjeleníthető elem

Prím hírek

Nincs megjeleníthető elem

Prím Letöltés

A Prím Letöltés (letoltes.com) az egyik legnépszerűbb és legkorábbi magyar szoftver portál. A hozzá kapcsolódó blog célja, hogy bonckés alá vegye az ott elérhető izgalmasabb programokat, és az olvasókkal közösen megvitassa a letöltéssel, mint népszerű tevékenységgel kapcsolatos mindenféle tapasztalatokat.

Facebook - Prím Letöltés

Facebook - Prím Online

Üzenj nekünk!

Programot ajánlanál, szeretnéd ha valamiről írnánk, te írnál tesztet? Itt lehetőség, csak kattints.

Utolsó kommentek

Górcső alatt a G Data mobil megoldása

2014.10.13. 16:25 Prím Letöltés

Androidos eszközön teszteltük a G Data mobil védelmi megoldását. A sokoldalú program teljes körű védelmet kínál az Android rendszert használó felhasználóknak. Bár a program teljes verziója nem ingyenes, cserébe számos módon védi eszközünket. Néhány funkció tekintetében azonban nem vizsgázott ötösre.

G_Data_box_Android2015_3D-1.jpg

A G Data androidos mobilokra szánt védelmi megoldása mindazokat a funkciókat kínálja, melyet egy ilyen programtól elvárunk. Az alkalmazás nem csak állandó készenlétben őrködik a mobileszközön, hanem meg is védi, ha kell egy esetleges támadástól.

Ha pedig egy új programot szeretnénk telepíteni a készülékre, részletesen ellenőrzi, és nem engedi a műveletet, ha bármi gyanúsat észlel. Minden típusú androidos kártevőt képes azonosítani, így a férgeket és kémprogramokat is. A webes védelem segítségével Android és Chrome böngészőt használva megadható, hogy folyton őrködjön az eszköz felett.

SMS-ben zárolhatjuk a telefont

A G Data megoldása lopás elleni védelmet is kínál, amely azt jelenti, hogy távolról zárolhatjuk a készüléket, ha eltulajdonították azt. Különféle parancsokat adhatunk meg arról az eszközről,, melyet előzetesen regisztráltunk megbízható készülékként az alkalmazásban. A "locate" megmutatja, hol van éppen a készülék, a "lock" zárolja a telefont vagy a táblagépet, a "mute" lenémítja, "wipe" pedig minden személyes adatot töröl az eszközről. Végül, a "scream" parancs hangos riasztást játszik le.

Fontos, hogy ezeket az előzetesen beállított jelszóval együtt küldjük el szóköz nélkül (lásd az alábbi screenshotokon). Például ha a jelszavunk 1111, és zárolni szeretnénk a készüléket, akkor a parancs a következő lesz: 1111lock. A telefonra, melyről az SMS-t küldtük, visszaérkezik egy üzenet arról, hogy a zárolás megtörtént. Ami azonban hiányosságként róható fel, hogy arról már nem értesíti a felhasználót, ha mégis sikerült feloldani a készüléket a tolvajnak/megtalálónak.

2014-09-01 14.33.33.png 2014-09-22 12.54.46.png


Ami még szintén megemlítendő, hogy ezek visszavonása sem oldható meg SMS-ben, vagyis „unlock” vagy „unring” parancsra nem reagál. A feloldáshoz szükség van a biztonsági kódba (ezt adtuk meg előzetesen az alkalmazásban), ám ezután sem oldódik meg teljesen a helyzet. Ahányszor lezárjuk a telefont, annyiszor kell újra feloldani. Ezt a telefon beállítások menüpontjában lehet csak megszüntetni, ahol automatikusan úgy kezeli az eszköz, hogy jelszavas billentyűzárral láttuk el az eszközt. A csengetést pedig úgy lehet leállítani, ha belépünk a G Data alkalmazásba

Arra is van lehetőség, hogy távolról megváltoztassuk a jelszót, ekkor a következő szöveget kell SMS-ben elküldeni: ha például 1111 volt a jelszó és azt szeretnék, hogy a jövőben 2222 legyen, akkor küldjük el SMS-ben, hogy 1111set device password: 2222. Ezekről a változásokról e-mailben is értesítést kap a felhasználó, ha előzetesen megadta e-mail címét.

Azt is beállíthatjuk, hogy érzékelje, ha eltávolítják, kicserélik a SIM kártyát. Ilyenkor beazonosítja a telefon helyét, és zárolja azt. Ha pedig maga a felhasználó szeretne új SIM kártyát helyezni a készülékbe, azt is megteheti. A „Lost/Stolen” menüpontnál kell a szürke, felkiáltójeles háromszögre kattintani, majd megjelenik egy üzenet, amelyet „leokézva” megvalósítható a SIM kártya cseréje, melyet a program az újraindítás után regisztrál.

2014-09-23 14.20.44.png

Őszintén szólva, némileg körülményesnek tűnik ez a lopásvédelem, tekintve, hogy több hasonló programnál webes felületen lehet zárolni a készüléket, törölni az adatokat stb. Itt viszont szükség van arra, hogy kéznél legyen készülékünk, és például magát a tolvajt sem tudjuk pontosan beazonosítani. Például az SMS parancsok között nem találunk olyan opciót, hogy az előlapi kamerát elindítva (ha van) fényképet készítsen a tolvajról.

Jelszóval védhetjük alkalmazásainkat

Ha valaki azt szeretné, hogy mások ne férjenek hozzá a készüléken futó programokhoz, a megoldás révén jelszóval levédheti azokat. Ezután már csak a jelszó beírása után lehet elindítani a különféle appokat.Ha pedig elfelejtjük a jelszót, megadhatunk biztonsági kérdést vagy választhatunk az előre adott megoldások közül (pl. mi a kedvenc állatunk, legjobb barátunk neve, vagy, hogy mikor született édesapánk), amelyre a megfelelő választ adva újra hozzáférhetünk az adott applikációhoz. Utána persze ne felejtsük el megváltoztatni a jelszót.

Ez különösen családon belül bizonyul hasznosnak, például akkor, ha többször megfordul a gyermek kezében a telefon, szeretné a szülő, ha valamit félrenyomna.

2014-10-13 12.51.02.png 2014-10-13 12.51.11.png

Frissítés és víruskeresés

Az alkalmazás automatikus frissítést is kínál, ezt külön a beállításoknál lehet megtalálni, ahol az is beállítható, hogy csak akkor keressen update-et, ha Wifin keresztül kapcsolódunk az internetre. Az is külön megadható, hogy milyen gyakran keressen frissítéseket (1, 3, 7, 14 vagy 30 naponként).

A víruskeresést is személyre szabhatjuk annak megfelelően, mikor érezzük szükségét, hogy a program átvizsgálja eszközünket. Bár naprakészen jelez, ha már viszonylag régen (pl. egy hete) nem volt víruskeresés, de, ha be van állítva egy rendszeresség, nem kell ezzel sem foglalkozni. Meg lehet adni, hogy csak új alkalmazás telepítésekor vadásszon vírusokra vagy rendszeresen, illetve töltés közben. Ezeket kombinálni is lehet, és az energiatakarékos módot beállítva az is megadható, hogy túl alacsony akkumulátorszint alatt ne próbálkozzon. Itt is megadhatók külön napokban, milyen időközönként végezze a keresést.

2014-09-01 14.35.36.png 2014-10-13 13.53.01.png


Az is pozitív, hogy nem csak arra van lehetőség, hogy az egész rendszeren lefutassuk a víruskeresést, hanem lehet gyorskeresést is választani, ilyenkor külön az alkalmazásokat veszi górcső alá.

Gyerekzár

Nem csupán arra van lehetőségük a szülőknek, hogy alkalmazásaikat jelszóval lezárják, hiszen a program külön szülői felügyeleti megoldást is kínál. Itt nem csak az alkalmazás hozzáféréseket lehet korlátozni, hanem a bejövő hívásokat, SMS-eket is lehet blokkolni.

Ezeket csak a naplófájloknál lehet megtekinteni. Emellett megadhatók külön vészhívó telefonszámok is: ezeken kívül azonban minden más telefonszámról érkező hívást, illetve kezdeményezést letilt a program. A szülők a Wifi kapcsolatot is letilthatják, így a gyermek nem tud kapcsolódni az internetre.

2014-09-22 13.35.09.png

Nem aksikímélő

Bár a szorgos program folyamatosan figyeli eszközünket, ám sajnos jobban is merül a készülék, mint szeretnénk. Ha feltelepítettük eszközünkre a programot, nem lehet kikapcsolni, folyamatosan a háttérben fut. Még az alkalmazáskezelőben sem tudunk kényszerleállítást megadni. Viszont nem lassítja az eszközt, és így nem is felejtjük el visszakapcsolni, cserébe viszont kicsit hamarabb kell töltőre rakni, mint megszoktuk.

Összegzés

Az egyelőre csak angol nyelven elérhető program összességében hozta azt, amit egy fizetős programtól elvárunk, néhány hiányosságtól, apróságtól eltekintve. Bár a lopásvédelmi funkciótól és az energiafogyasztástól nem voltam elragadtatva, az automatikus naplózás, a szülői felügyelet és az alkalmazásvédelmi funkció viszont különösen elnyerte tetszésemet.  Persze ízlések és pofonok, szóval döntsétek el ti magatok.

Ha csak szeretnétek kipróbálni, mielőtt végleg elköteleznétek magatokat, az ingyenes, úgynevezett „light” verziót letölthetitek a Google Play Áruházból. Itt a teljes verziót (valamint a virusirto.hu oldalon) is megtalálhatjátok, melynek ára 5700 forint. Az alkalmazás 2.2 vagy későbbi verziójú Androidokon fut, telepítéséhez pedig legalább 13 megbájt tárhelyre van szükség.

Szólj hozzá!

Címkék: teszt biztonság internet alkalmazás android G DATA

A bejegyzés trackback címe:

https://letoltes.blog.hu/api/trackback/id/tr286787269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása