Prím Letöltés

Nincs megjeleníthető elem

Prím hírek

Nincs megjeleníthető elem

Prím Letöltés

A Prím Letöltés (letoltes.com) az egyik legnépszerűbb és legkorábbi magyar szoftver portál. A hozzá kapcsolódó blog célja, hogy bonckés alá vegye az ott elérhető izgalmasabb programokat, és az olvasókkal közösen megvitassa a letöltéssel, mint népszerű tevékenységgel kapcsolatos mindenféle tapasztalatokat.

Facebook - Prím Letöltés

Facebook - Prím Online

Üzenj nekünk!

Programot ajánlanál, szeretnéd ha valamiről írnánk, te írnál tesztet? Itt lehetőség, csak kattints.

Utolsó kommentek

Opera 10.5

2010.03.04. 17:05 Prím Letöltés

Megjelent az Opera legújabb, 10.5-ös verziója, mely számos kisebb újdonsággal várja az alternatív böngészők iránt érdeklődőket.

Az Opera mindig is büszke volt rá, hogy a leggyorsabb böngészőnek számít, így komoly problémát jelentett számára, hogy Google féle Chrome személyében nem csak kihívóra, hanem legyőzőre is akadt. Ezen a helyzeten a 10.5-ös verzió próbál változtatni, ahogy a tesztekből tűnik, sikerrel.

Persze pusztán a sebességgel már nem lehet megnyerni a felhasználókat, a stabilitás, megfelelő megjelenítés és a kiegészítő képességek mind sokat segítenek egy böngésző megítélésén.

Nézzük, hogy mit tettek le az Opera fejlesztői az asztalra, hogy előretörjenek a böngészőháborúban.

A browserek egyik legnagyobb rákfenéjének számít a JavaScriptek kezelése, így már elcsépeltnek számít, ha arról írunk, hogy ilyen fronton jelentősen előrelépés történt. Ugyanakkor mégsem felesleges erre pazarolni a karaktereket, ha a kód továbbfejlesztése az első helyre repíti a programot böngészők rövidtávú futóversenyén. További pofozgatás tárgya volt még CSS rendering engine, illetve mostantól a HTLM5 kódokkal is nagyobb barátságban van az Opera, mindenki nagy örömére.

Persze mindezeknek csak a pozitív hozadékát (a sebességnövekedést) érzékeli a felhasználó, amit egy idő után természetesnek is vesz, így a külsőségekben megjelenő újítások szerepe felértékelődik.

Ezek egyik fele az Opera 10.5 esetén a Windows 7 vizualizációs világának nagyobb támogatása. Mostantól már átlátszó az ablak széle, illetve a tálcán jobb-klikkelve a programon a jumplist menü is elérhetővé válik(, így gyorsabban tudunk például új ablakot nyitni a böngészőben).

A Microsoft vezető operációsrendszerével való nagyobb harmonizáció mellett a böngésző ablak is kisebb átalakuláson ment át, melynek köszönhetően a felső menüsort az "O" gomb váltja fel. A már más böngészőknél is megfigyelhető formabontásnak köszönhetően a browser hasznos felülete megnő, így tovább kímélhetjük a kilométeres oldalakon megfáradt görgőnket.

A fejlesztők nem csak a számítógéphez tartozó rágcsálót kímélték, hanem a billentyűzet agyonhajszolt nyilainak is kedveskedtek, ugyanis a Chromeban már megismert URL kiegészítés funkció itt is megjelent, ezért már ennyit sem kell a találati listában navigálnunk.

Paranoiások és titkosügynökök is örömmel használhatják mostantól az Operát, ugyanis a privátböngészés nyújtotta előnyök a 10.5-ös verzióban már elérhetővé váltak. Ha nem szeretnénk, hogy a böngészőben a tevékenységünkről nyom maradjon akkor érdemes ezt a funkciót alkalmazni.

A fejlesztéseknek köszönhetően az Opera védjegyének számító widgetek végre kiléptek a böngésző védőszárnyai alól, nem szükséges hogy a megnyitott browser bitjeinek mikrocirkulációja táplálja őket. Mostantól külön alkalmazásként futhatnak, megjelennek a telepített programok között is, melynek folyományaként nem szükséges, hogy fusson a böngésző miközben ezeket az eszközöket használjuk.

Feketeleves

Nem akarok senkit eltántorítani az új Operától, hiszen az utóbbi pár bekezdésben egekbe emelt reputációja mellett ez nehéz is lenne, ugyanakkor mindenkinek tisztában kell vele lennie, hogy a webfejlesztők elsődlegesen nem erre a böngészőre optimalizálják az oldalakat, így előfordulhat, hogy nem megfelelően jelenik meg valami, ha egyáltalán megjelenik. Ezzel kapcsolatban érdemes a Magyar Opera Blog idevágó Szégyenfalát nézegetni.

Az Opera élra tör?

A Windows-ban frissen megjelenő böngésző választó képernyőnek köszönhetően a browserek háborúja új lendületet vehet, melyből akár az Opera is profitálhat, amire rá is szolgál jelenlegi feature-listája mellett.

Fontosnak tartom kiemelni a 10.0-ás verzióban megjelent Turbo módot, mely költséghatékony megoldás lehet a mobilinternetezőknek, és elsődleges böngészővé teheti számukra az Opera-t.

Rajtuk kívül is érdemes mindenkinek tennie egy próbát a szoftverrel, mert könnyen lehet hogy örök életre szóló társat talál benne. 

Opera 10.5 Letöltés

Szólj hozzá!

Címkék: windows szoftver ingyenes böngésző magyarul beszélő

A bejegyzés trackback címe:

https://letoltes.blog.hu/api/trackback/id/tr981809102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása