Prím Letöltés

Nincs megjeleníthető elem

Prím hírek

Nincs megjeleníthető elem

Prím Letöltés

A Prím Letöltés (letoltes.com) az egyik legnépszerűbb és legkorábbi magyar szoftver portál. A hozzá kapcsolódó blog célja, hogy bonckés alá vegye az ott elérhető izgalmasabb programokat, és az olvasókkal közösen megvitassa a letöltéssel, mint népszerű tevékenységgel kapcsolatos mindenféle tapasztalatokat.

Facebook - Prím Letöltés

Facebook - Prím Online

Üzenj nekünk!

Programot ajánlanál, szeretnéd ha valamiről írnánk, te írnál tesztet? Itt lehetőség, csak kattints.

Utolsó kommentek

3D-s lesz a web

2009.09.22. 11:55 Prím Letöltés

A Mozilla (Firefox) és a Khronos Group (OpenGL) összefogott, hogy hardware-es 3D szabványt hozzanak létre böngészők számára WebGL néven. Ráadásul ez már nincs is olyan messze.

Már korábban is találkozhattunk 3D-s megoldásokkal az interneten, elég csak a Quake-re gondolni. Ezek jellemzően a Flash-t használtak, és a számítógép processzorára és memóriájára támaszkodtak, míg a WebGL már a videokártyát is bevonja a számításokba, így sokkal többet lehet majd kihozni a böngészőkből és így valódi ellenfelei lehetnek az asztali alkalmazásoknak.

A két cég összefogásáról már márciusban lehetett hallani, akkor azt mondták, hogy 12 hónap múlva várható a nyilvános megjelenés. Azóta annyiban változott a helyzet, hogy augusztusban elkezdték beépíteni a rendszert a WebKit-be(amit a Safari és Chrome is használ) és előző héten már Firefox fejlesztői változatába is csordogálnak a WebGL bájtjai. Ezek a lépések mind arra szolgálnak, hogy gyorsítsák a fejlesztéseket, amivel úgy tűnik jól állnak, amiről az egyik fejlesztő nyilatkozott is a blogjában. (Itt olvashatunk arról is, hogy hogyan tudjuk kipróbálni az új rendszert.) 

A Wolfire Games-nek köszönhetően egy kis bemutatót is láthatunk a WebGL-ről, de azért senki sem számítson nagy csodára.

Érdekesség a 3D-s fejlesztésekkel kapcsolatban, hogy a Mozilla már korábban ügyködött egy ilyen rendszeren Canvas 3D néven, míg a Google azon túl, hogy teljes mellszélességgel kiáll a WebGL mellett, saját megoldását is hegesztgeti, ami O3D névre hallgat. 

Addig is, míg ez nem készül el tessék izzítani a Quake szervereket!

Szólj hozzá!

Címkék: windows linux hír böngésző macos x

A bejegyzés trackback címe:

https://letoltes.blog.hu/api/trackback/id/tr491399110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása