Prím Letöltés

Nincs megjeleníthető elem

Prím hírek

Nincs megjeleníthető elem

Prím Letöltés

A Prím Letöltés (letoltes.com) az egyik legnépszerűbb és legkorábbi magyar szoftver portál. A hozzá kapcsolódó blog célja, hogy bonckés alá vegye az ott elérhető izgalmasabb programokat, és az olvasókkal közösen megvitassa a letöltéssel, mint népszerű tevékenységgel kapcsolatos mindenféle tapasztalatokat.

Facebook - Prím Letöltés

Facebook - Prím Online

Üzenj nekünk!

Programot ajánlanál, szeretnéd ha valamiről írnánk, te írnál tesztet? Itt lehetőség, csak kattints.

Utolsó kommentek

Web2-es böngésző - Flock 3

2010.06.16. 17:32 Prím Letöltés

Ingyenes, Chrome alapú böngésző, mely több web2-es eszközt is integrál magába, hogy minél jobban megkönnyíthesse a virtuális életünket.

Ha munkánk/hobbink/életünk a számítógéphez köt és a különböző közösségi oldalakkal is jó barátságban vagyunk, akkor egy idő után szembesülünk azzal a problémával, hogy hogyan kövessük a különböző csatornákon zajló eseményeket. Az egyik lehetőség, hogy a böngésző 1-1 fülén megpihen a Facebook, a Twitter és más hasonló oldalak. Ez az egyik legegyszerűbb megoldás, ugyanakkor ilyenkor is folyamatosan lépkednünk kell a tabok között, rosszabb esetben a frissítés gomb is elkopik egy hét alatt. Egy fokkal jobban járunk, ha keresünk egy olyan alkalmazást, mely figyeli ezeket a csatornákat és felugró ablakkal, csipogással, rezgéssel figyelmeztet, ha valami megrezdül az Erőben virtuális térben. (Ilyen alkalmazás például a blogon már megénekelt Trillian vagy Tweetdeck.) Persze ennek megvan az a hátránya, hogy egy plusz alkalmazás foglalja le az erőforrásainkat. 

A Flock egy harmadik utat kínál, a böngészőbe integrálja ezeket a szolgáltatásokat. Persze mondhatnánk, hogy ez a Firefoxban és a Chromeban is megoldható, csak le kell szedni néhány kiegészítőt, de be kell látni, hogy nem ugyanaz, hogyha egy külső megoldást próbálunk beletuszkolni a programba vagy pedig az már szerves része annak. 

Nézzük, hogy a beépített web2 pontosan mit is jelent a Flock esetén....

Első induláskor a program egy csinos felugró ablakban érdeklődik a Flock azonosítónk és más közösségi médiás elérhetőségeink felől. Igazából az előbbi nélkül is boldogan használhatjuk a programot, annyi előnyünk származik az újabb helyen való regisztrációból, hogyha másik Flock-ot használó géphez ülünk, akkor pár kattintás alatt a megszokott kezelőfelületünket és feed listánkat kapjuk vissza.

A feed lista a Facebook, Twitter, Flickr, Youtube csatornáinkat tudja összefűzni, és köt be minket a közösségi média vérkeringésébe. Twitter esetén arra is van lehetőség, hogy egyszerre több accountot is összefogjunk a Flock segítségével, így akinek több azonosítója is van, az ezeket itt kordában tarthatja. A megjelenő postok-ra azonnal tudunk reagálni, Twitter esetén a válaszolhatunk vagy retweetelhetünk, a Facebookos kiírásokat like-olhatjuk és kommentálhatjuk, a beküldőnek üzenetet küldhetünk, a falára írhatunk vagy szerényen meg is bökhetjük.

Amennyiben mi szeretnénk szót emelni, akkor sem kell ablakok nyitogatásával fáradoznunk, egy kinyíló felületen azonnal karakterbe önthetjük a gondolatainkat és kiválaszthatjuk, hogy mely csatornákban szeretnénk, ha mindez megjelenne. Amennyiben az adott közösségi oldalon nem a végtelenhez konvergál a beírható szövegmennyiség, akkor egy kis számlálóban jelzi a program a szűk keresztmetszetet.

A böngészőbe való integráltság előnye, hogy az aktuálisan megtekintett oldal linkjét azonnal be is illeszthetjük státuszüzenetünkbe. Erre két lehetőségünk is van, az URL és kereső mezőt egyesítő sáv szélén lévő gomb a Copy&Paste funkciót látja el, míg az üzenetküldő felületen látható link ikon a bit.ly-t hívja segítségül, hogy ne csak egy webes cím töltse ki az egész tweetünket.

Chrome a lelke mindennek     

Lehet funkciókkal telezsúfolt egy böngésző, ha sebességben, kompatibilitásban, és memória éhségben közelébe sem ér a vetélytársainak, ezért ilyen szempontból is érdemes megvizsgálni a Flock-ot.

A szoftver alapját a 3-as verziótó a Google böngészője, a Chrome adja (korábban Firefox alapú volt), ami meg is látszik a kezelőfelületen, ha elég erősen hunyorgunk, akkor össze is téveszthetjük a két browsert. Ugyanakkor a GUI-nál sokkal fontosabb, hogy az említett böngésző sikeresen küzd a fénnyel, ami az oldalbetöltés sebességét illeti, így a Flock-tól is hasonló teljesítményt várnánk el. 

A tudományosság minden alapját nélkülöző tesztünkben, ahol random oldalakat nyitottunk meg, nem tűnt fel, hogy elképesztő sebességgel érkeznének meg a bitek a monitorra, de kirívóan hosszúnak sem tűnt a betöltési idő. 

A web egyik gyönyörű, böngészőket érintő mellékbetegsége, hogy nincsen olyan egységes, jól körülhatárolt nyelv amit használna, így a különböző browserek adott esetben meglepően eltérően mutathatják ugyanazt az oldalt. Sajnos ez kihatással van a Flock működésére is, ugyanakkor nem kell egy új listát készítenünk a nem támogatott oldalakról, a Chrome-hoz készült feketelistát nyugodtan használhatjuk. Ezt döntse el mindenki, hogy előnyként vagy hátrányként könyveli el.

A memória éhséget tekintve nem úgy tűnik, hogy Gombóc Artúr távoli rokonát ismerhetjük meg a Flock személyében, ugyanakkor az anorexia szó sem fog eszünkbe jutni, mikor a feladatkezelőben a folyamatokat nézzük. Pozitívum, hogy a Chrome-hoz hasonlóan itt is külön kezeli az alkalmazás az egyes füleket, így ha az egyikük rendetlenkedne, az nem jár együtt a teljes program összeomlásával, pusztán az adott tab-nak mondhatunk fájdalmas búcsút a végső esetben.

A Google böngészőjével való szoros rokonság egyik pozitív mellékterméke, hogy a Chrome-hoz készült kiegészítések itt is akadálymentesen használhatóak, ha egy szívünknek kedves extra miatt nem váltottunk eddig browsert, akkor ez az akadályt el is felejthetjük.

A Flock világuralomra tör?  

Bár már egy jó ideje piacon lévő böngészőről van szó, átütő sikert még messze nem sikerült elérnie, ami több mindennek is betudható. A legnagyobb erénynek számító közösségi funkciók a felhasználók csak kis, de egyre növekvő, szeletét mozgatják meg, míg a sebességet tekintve nem tud vetélytársa lenni az ismert böngészőknek a Flock. 

Ennek ellenére nem beszélhetünk arról, hogy nem érdemes kipróbálni a browsert, hiszen ha rákapunk az ízére, akkor nagyon jó társunk lehet, ráadásul a Chrome alapok is bizakodásra adnak okot. 

Flock Letöltés

Szólj hozzá!

Címkék: windows szoftver ingyenes böngésző

A bejegyzés trackback címe:

https://letoltes.blog.hu/api/trackback/id/tr492086741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása