Prím Letöltés

Nincs megjeleníthető elem

Prím hírek

Nincs megjeleníthető elem

Prím Letöltés

A Prím Letöltés (letoltes.com) az egyik legnépszerűbb és legkorábbi magyar szoftver portál. A hozzá kapcsolódó blog célja, hogy bonckés alá vegye az ott elérhető izgalmasabb programokat, és az olvasókkal közösen megvitassa a letöltéssel, mint népszerű tevékenységgel kapcsolatos mindenféle tapasztalatokat.

Facebook - Prím Letöltés

Facebook - Prím Online

Üzenj nekünk!

Programot ajánlanál, szeretnéd ha valamiről írnánk, te írnál tesztet? Itt lehetőség, csak kattints.

Utolsó kommentek

BKK FUTÁR app Android, iOS és Windows Phone platformra is

2014.10.20. 14:37 Prím Letöltés

Díjmentesen elérhető a három legnépszerűbb mobilos rendszerre a BKK új alkalmazása, amellyel élőben követhetjük a budapesti tömegközlekedésben résztvevő járművek pozícióját. A hasznos szoftver emellett magába foglalja a menetrendeket és útvonaltervező szolgáltatást is kínál.

790322-2012039842.jpg

Több alkalmazás is létezik, mely arra hivatott, hogy megkönnyítse a budapesti tömegközlekedők mindennapjait. Elég a BKK forgalmi változásokról tájékoztató appjára, a BKK Info, vagy a menetrendeket egybegyűjtő szoftverekre gondolni. Bár ezek is igen hasznosak, a váratlan helyzetekre képtelenek felkészíteni bennünket, hiszen nem élő információk alapján működnek. Ezt a hiányosságot hivatott befoltozni az ősszel üzembe helyezett BKK FUTÁR, azaz a Budapesti Közlekedési Központ Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszere.

A szolgáltatás a BKK járművében elhelyezett GPS nyomkövetőkből származó adatokat összefoglaló hálózat alapján működik és a főváros különböző megállóiban kihelyezett 263 megjelenítőn keresztül tájékoztatja a felszíni járatokat használó tömegközlekedőket. A FUTÁR élő információit nemcsak az említett táblákon, hanem online (a futar.bkk.hu oldalon), valamint mobilalkalmazásokon keresztül is elérhetjük akár Android, iOS, vagy Windows Phone rendszerű készülékünk van. A sorból sajnos kimaradt a BlackBerry 10, ráadásul az androidos app sem futtatható a kanadai gyártó mobiljain, mivel a Google Play Szolgáltatások meglétét igényli. Sebaj, a nem támogatott eszközök böngészőjéből elérhető az online FUTÁR, így lényegében minden mobilkészülékről használható a szolgáltatás.

Mind az internetes változat, mind pedig az applikációk tartalmazzák a budapesti járatok menetrendjeit, tájékoztatnak az egyes megállókban megforduló járművek aktuális pozíciójáról és útvonaltervező szolgáltatással is rendelkeznek, ami számos beállítási lehetőséget kínál. Érdemes megemlíteni, hogy mindezt díjmentesen biztosítja a BKK, az alkalmazás minden platformon ingyen letölthető.

Kipróbáltuk a szoftver androidos kiadását, és tapasztalataink szerint igen jól működik, de mivel még próbaüzemben van a szolgáltatás, előfordulhatnak bugok és pontatlanságok. A fejlesztők alapvetően jó munkát végeztek, szinte minden funkció magától értetődő módon érhető el és nem bonyolították túl a dizájnt sem. A biztonság kedvéért helyet kapott a menüben egy „Itt kezdd” nevű pont, amely három lépésben egyértelmű felvilágosítást nyújt a szoftver használatáról.

2014-10-13 12.14.19.png 2014-10-13 12.15.04.png

 

Indításkor megjelenik a térkép, amin gyorsan megtalálhatjuk a saját pozíciónkat, ha az alsó menüsorban lévő „Ön itt áll” elemre bökünk. A térkép tetszés szerint nagyítható és kicsinyíthető kétujjas gesztussal. Ha elég közeli a nézet, színes karikák formájában megjelennek az adott területen található megállók. Ha valamelyiket megérintjük, rögtön elénk tárul az ottani BKK FUTÁR megjelenítő tartalma, azaz hogy melyik járat kb. hány perc múlva érkezik meg a megállóba. Ha itt az egyik járatra bökünk, akkor a program listázza a további megállókat, és hogy várhatóan mikor érkezik meg hozzájuk az adott jármű. Itt lehetőség van a busz/troli/villamos/hajó/Hév/Metró aktuális pozíciójának megtekintésére is a térképen.

2014-10-13 12.14.01.png 2014-10-13 12.13.35.png

 

A megjelenítő alján elérhetjük a hivatalos offline menetrendeket, illetve keresést indíthatunk egy járat vagy egy megálló után. A program legérdekesebb funkciója az élő közlekedési infókkal kalkuláló útvonaltervező. Ezt elindítva megadhatjuk, hogy honnan hová szeretnénk menni, mikor indulnánk, vagy mikor szeretnénk megérkezni, illetve milyen típusú járművekkel kívánunk utazni. Még azt is kiköthetjük, hogy alacsony padlós járattal mennénk, ami abszolút nem elhanyagolható, ha mozgáskorlátozottak vagyunk. A fentieken túl a más útvonaltervezőkből megszokott szempontokat állíthatjuk be, azaz, hogy a leggyorsabban, a legkevesebb gyaloglással, netán a legkevesebb átszállással szeretnénk elérni a célt. Extraként azt is kiköthetjük, hogy maximum mennyit vagyunk hajlandóak gyalogolni.

2014-10-13 12.11.07.png 2014-10-13 12.12.51.png

 

Összességében egy remek szolgáltatás a BKK FUTÁR, amely segíthet nekünk gördülékenyebben használni a budapesti tömegközlekedést, de naivság azt várni tőle, hogy sosem téved. Elnyerte tetszésünket a sokoldalú útvonaltervező és a mobil alkalmazások jól áttekinthető dizájnja is. Az egyetlen hiányosság, aminek orvoslása sokat javítana a felhasználói élményen, az a BBK Info nevű alkalmazásban megbújó funkciók integrálása, melyek révén adott volna a lehetőség kedvenc járataink, megállóink és útvonalaink elmentésére.

Szólj hozzá!

Címkék: ingyenes android útvonal ios mobilalkalmazás windows phone

A bejegyzés trackback címe:

https://letoltes.blog.hu/api/trackback/id/tr446810869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása