Prím Letöltés

Nincs megjeleníthető elem

Prím hírek

Nincs megjeleníthető elem

Prím Letöltés

A Prím Letöltés (letoltes.com) az egyik legnépszerűbb és legkorábbi magyar szoftver portál. A hozzá kapcsolódó blog célja, hogy bonckés alá vegye az ott elérhető izgalmasabb programokat, és az olvasókkal közösen megvitassa a letöltéssel, mint népszerű tevékenységgel kapcsolatos mindenféle tapasztalatokat.

Facebook - Prím Letöltés

Facebook - Prím Online

Üzenj nekünk!

Programot ajánlanál, szeretnéd ha valamiről írnánk, te írnál tesztet? Itt lehetőség, csak kattints.

Utolsó kommentek

Hangzás és látvány(?) kéz a kézben - foobar2000

2009.08.28. 13:36 Prím Letöltés

Ingyenes zenelejátszó program, kivételesen jó hangzással. A szoftver teljesen testre szabható, az elérhető több száz komponenssel tudása jelentősen megnövelhető. Tökéletes alternatívája lehet az ismert nagy zenelejátszóknak.

Zenelejátszóból már Dunát lehet rekeszteni, erre bemutatunk egy millió plusz egyediket is, a kérdés az, hogy miért. A legnépszerűbb lejátszók a Windows Media Player, WinAmp és ezek mellett már a blogon is bemutatott MediaMonkey. Utóbbi esetén többször is hivatkozási alap volt a versenyelőny, mely megkülönböztethet egy programot a másiktól és valamilyen szempontból a többi fölé emeli. De ha elégedettek vagyunk egy alkalmazással, akkor miért cserélnénk le egy másikra? Az újba való beletanulás időt vesz igénybe, és biztos lesz olyan funkció amit hiányolunk régebbről vagy kacifántos az előcsalogatása.

Tovább után megnézzük, hogy a foobar mégis mivel tud többet, mint a konkurencia és megpróbálunk kedvet csinálni hozzá:)

Alapok

A program első elindításakor 1 percig minimum az állunkat fogjuk keresni. Ilyet lehet 2009-ben? A puritán szó még enyhe kifejezés arra ami a szemünk elé tárul, de szerencsére ez csak a felszín. A foobar 2000 lényege, hogy a szoftver igazából a zenelejátszó magból áll, a többi eleme modulárisan ki- illetve bekapcsolható ezzel biztosítva teljes alakíthatóságot. Visszakanyarodva a design-hoz. Az új verzióban már vannak beépített "skinek" de ezek meg sem közelítik a kézzel elérhető eredményeket. Az összes kis ablakot testre szabhatjuk, új elemeket vehetünk fel, kiélhetjük kreatívitásunkat. Sajnos ehhez, ha minimális szinten is, de konyítanunk kell a programozáshoz, de mi, ha nem ez a program éri meg a fáradalmakat:) Ráadásul a WinAmp-el ellentétben, ami csak pirítóst nem csinál, itt csak olyan funkcióink vannak, amiket szeretnénk.

   

Ami fel fog tűnni a program használat során, hogy nem szívja le a rendszerünk erőforrásait. A teszt során 2 Gb zenét raktunk a Media Library-be, amit egyszerre a playlistbe rakva azt eredményezte, hogy a 15MB-ot csippentett le a memóriából a program. Ugyanez a Windows Media Player esetén 40MB. Ráadásul a program könnyedén elszalad egy gyengébb számítógépen is, az iTunes-nál tapasztalható lassúságnak(Windows alatt) itt nyoma sincsen.

Mint már korábban említettem, a program maga csak a zenelejátszóból áll, a többi része mind "opcionális". Ennek egyik érdekes és felettébb hasznos hozadéka, hogy a foobar direkt hangvezérlést használ (kernel streaming), így a hangzása jobb(!), mint társaié. Ezzel kapcsolatban egy érdekes tesztet is készítettek.

Extrák

A foobar-ba már alap helyzetben is sok elemet raktak, natívan támogatja a MP1, MP2, MP3, MP4, MPC, AAC, Ogg Vorbis, FLAC / Ogg FLAC, WavPack, WAV, AIFF, AU, SND, CDDA formátumokat, és plug-inek segítségével ez a felsorolás még tovább bővíthető. 

Apropó plug-inek. A fájlok tageléséhez van egy külön ablak, ami nagyon jól használható, nagy erőssége a programnak. Egyetlen szépséghiba, hogy bár a jobb-klikkel elérhető menüben szerepel, de a bősz nyomkodása nem eredményez semmit. Ennek oka, hogy a 9.5-ös verziótól kezdve ezt a komponest külön kell letöltenünk.

Egy másik sokat hangoztatott funkció a ReplayGain. Ezzel a zeneszámok hangerejét tudjuk közös nevezőre hozni, így nem kell az egyik dalnál max-ra húzni a volume potméterét, míg a következőnél hallgatni a szomszédok üvöltözését. Beállíthatjuk, hogy egyes albumokat vagy a komplett zene-gyűjteményünket szeretnénk normalizálni, így megkímélhetjük egyes számainkat a beavatkozástól. Ráadásul ez nem is végleges változtatás, a program plusz információt helyez el a fájlban a lejátszás hangerejét illetően, amit igény esetén el is távolít, így bármikor visszatérhetünk a tekergetős állapotokhoz.  

Le a kommersz lejátszókkal, itt a foobar2000!

A program már régóra forgalomban van, ennek ellenére nem sikerült lenyomnia a vetélytársait. Ennek oka, hogy messze nem olyan tetszetős, mint konkurencia, és bár elérhető ugyanaz a látvány, de ezért többet kell tenni, mint kiválasztani egy listából az adott skint. De ha ezeken túl tudunk lendülni, akkor csak az előnyei élvezhetjük a szoftvernek. Az átlagosnál jobb hangzás a legnagyobb húzóerő, emellett az alacsony erőforrás igények és a testreszabhatóság, mind olyan szempontok, amik felé billentik a mérleg nyelvét. 

Már csak annyi van hátra, hogy egy kis türelmet és jó szórakozást kívánjak a program használatához.

Foobar2000 Letöltés

 

4 komment

Címkék: windows linux zene szoftver ingyenes

A bejegyzés trackback címe:

https://letoltes.blog.hu/api/trackback/id/tr821344117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bordi 2009.09.28. 15:56:53

Segítséget kérek! Azért használom a foobar-ot mert kezeli az asio drivert. Így egy külső hangkártyával igazán nagyon szépen szól. Ez nekem fontos, igazi jó kis cuccra kötöttem a gépemet. Itt ugye a gép csak vas és a windows nem szól bele igazán a hanggal való manipulációba. Szerettem volna egy kicsit pofásabbra varázsolni a programot , meg egy ként konverter se ártana, így nem kéne egy csomó más progi. Le is töltöttem a dll-elekt de az istennek sem tudom a program alá "benyomni". A plug in kezelő alkalmazás is egy dll. így magában az sem érhető el a program beállításai alól. Köszi előre is a segítséget.

mercedes13 2009.10.14. 15:27:59

@bordi: Szevasz bordi! A dll.-eket total commanderrel, vagy valami hasonlóval tudod bemásolni a /ProgramFiles/Foobar2000/components könyvtárba és kész.
Sok sikert!

hajosgabor 2009.12.21. 14:35:40

Szia!
Szeretnék konvertálni ezzel a programmal,de nem sikerült beállítani,tudnál segíteni benne,FLAC-ról Mp3-ra,Kicsit részletesebben,ha lehet,hol,mit kell beállítani
Köszi

Prím Letöltés · http://letoltes.prim.hu/ 2009.12.23. 16:55:25

@hajosgabor: először is le kell tölteni a LAME mp3 kodeket, mert azt akarja használni a program. ezt le lehet szedni közvetlenül innen: www.free-codecs.com/Lame_Encoder_download.htm illetve benne van a K-Lite Codec Packban is, ami a letöltés.com-on is elérhető letoltes.prim.hu/letoltes/program/62341/ .

Miután megvan a LAME, jöhet a konvertálás. a flac fájlokat be kell húzni a playlistbe, jobb-klikk rajtuk majd Convert. Az Output mezőben ki kell választani az MP3-at. Az output foldernél kiválaszthatod, hogy melyik mappába kerüljenek az mp3-ak, aztán már lehet is kattintani az Ok-ra.

Meg kell mutatni a programnak, hogy hol van a lame.exe, amennyiben nem találná. ha nem tudod, hogy hová került, akkor használd a windows keresőjét(jobb-klikk a start menün) és lame.exe. Miután megvan már indul is a konvertálás.

Sok sikert;)
süti beállítások módosítása