Prím Letöltés

Nincs megjeleníthető elem

Prím hírek

Nincs megjeleníthető elem

Prím Letöltés

A Prím Letöltés (letoltes.com) az egyik legnépszerűbb és legkorábbi magyar szoftver portál. A hozzá kapcsolódó blog célja, hogy bonckés alá vegye az ott elérhető izgalmasabb programokat, és az olvasókkal közösen megvitassa a letöltéssel, mint népszerű tevékenységgel kapcsolatos mindenféle tapasztalatokat.

Facebook - Prím Letöltés

Facebook - Prím Online

Üzenj nekünk!

Programot ajánlanál, szeretnéd ha valamiről írnánk, te írnál tesztet? Itt lehetőség, csak kattints.

Utolsó kommentek

BKK FUTÁR app Android, iOS és Windows Phone platformra is

2014.10.20. 14:37 Prím Letöltés

Díjmentesen elérhető a három legnépszerűbb mobilos rendszerre a BKK új alkalmazása, amellyel élőben követhetjük a budapesti tömegközlekedésben résztvevő járművek pozícióját. A hasznos szoftver emellett magába foglalja a menetrendeket és útvonaltervező szolgáltatást is kínál.

790322-2012039842.jpg

Több alkalmazás is létezik, mely arra hivatott, hogy megkönnyítse a budapesti tömegközlekedők mindennapjait. Elég a BKK forgalmi változásokról tájékoztató appjára, a BKK Info, vagy a menetrendeket egybegyűjtő szoftverekre gondolni. Bár ezek is igen hasznosak, a váratlan helyzetekre képtelenek felkészíteni bennünket, hiszen nem élő információk alapján működnek. Ezt a hiányosságot hivatott befoltozni az ősszel üzembe helyezett BKK FUTÁR, azaz a Budapesti Közlekedési Központ Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszere.

A szolgáltatás a BKK járművében elhelyezett GPS nyomkövetőkből származó adatokat összefoglaló hálózat alapján működik és a főváros különböző megállóiban kihelyezett 263 megjelenítőn keresztül tájékoztatja a felszíni járatokat használó tömegközlekedőket. A FUTÁR élő információit nemcsak az említett táblákon, hanem online (a futar.bkk.hu oldalon), valamint mobilalkalmazásokon keresztül is elérhetjük akár Android, iOS, vagy Windows Phone rendszerű készülékünk van. A sorból sajnos kimaradt a BlackBerry 10, ráadásul az androidos app sem futtatható a kanadai gyártó mobiljain, mivel a Google Play Szolgáltatások meglétét igényli. Sebaj, a nem támogatott eszközök böngészőjéből elérhető az online FUTÁR, így lényegében minden mobilkészülékről használható a szolgáltatás.

Mind az internetes változat, mind pedig az applikációk tartalmazzák a budapesti járatok menetrendjeit, tájékoztatnak az egyes megállókban megforduló járművek aktuális pozíciójáról és útvonaltervező szolgáltatással is rendelkeznek, ami számos beállítási lehetőséget kínál. Érdemes megemlíteni, hogy mindezt díjmentesen biztosítja a BKK, az alkalmazás minden platformon ingyen letölthető.

Kipróbáltuk a szoftver androidos kiadását, és tapasztalataink szerint igen jól működik, de mivel még próbaüzemben van a szolgáltatás, előfordulhatnak bugok és pontatlanságok. A fejlesztők alapvetően jó munkát végeztek, szinte minden funkció magától értetődő módon érhető el és nem bonyolították túl a dizájnt sem. A biztonság kedvéért helyet kapott a menüben egy „Itt kezdd” nevű pont, amely három lépésben egyértelmű felvilágosítást nyújt a szoftver használatáról.

2014-10-13 12.14.19.png 2014-10-13 12.15.04.png

 

Indításkor megjelenik a térkép, amin gyorsan megtalálhatjuk a saját pozíciónkat, ha az alsó menüsorban lévő „Ön itt áll” elemre bökünk. A térkép tetszés szerint nagyítható és kicsinyíthető kétujjas gesztussal. Ha elég közeli a nézet, színes karikák formájában megjelennek az adott területen található megállók. Ha valamelyiket megérintjük, rögtön elénk tárul az ottani BKK FUTÁR megjelenítő tartalma, azaz hogy melyik járat kb. hány perc múlva érkezik meg a megállóba. Ha itt az egyik járatra bökünk, akkor a program listázza a további megállókat, és hogy várhatóan mikor érkezik meg hozzájuk az adott jármű. Itt lehetőség van a busz/troli/villamos/hajó/Hév/Metró aktuális pozíciójának megtekintésére is a térképen.

2014-10-13 12.14.01.png 2014-10-13 12.13.35.png

 

A megjelenítő alján elérhetjük a hivatalos offline menetrendeket, illetve keresést indíthatunk egy járat vagy egy megálló után. A program legérdekesebb funkciója az élő közlekedési infókkal kalkuláló útvonaltervező. Ezt elindítva megadhatjuk, hogy honnan hová szeretnénk menni, mikor indulnánk, vagy mikor szeretnénk megérkezni, illetve milyen típusú járművekkel kívánunk utazni. Még azt is kiköthetjük, hogy alacsony padlós járattal mennénk, ami abszolút nem elhanyagolható, ha mozgáskorlátozottak vagyunk. A fentieken túl a más útvonaltervezőkből megszokott szempontokat állíthatjuk be, azaz, hogy a leggyorsabban, a legkevesebb gyaloglással, netán a legkevesebb átszállással szeretnénk elérni a célt. Extraként azt is kiköthetjük, hogy maximum mennyit vagyunk hajlandóak gyalogolni.

2014-10-13 12.11.07.png 2014-10-13 12.12.51.png

 

Összességében egy remek szolgáltatás a BKK FUTÁR, amely segíthet nekünk gördülékenyebben használni a budapesti tömegközlekedést, de naivság azt várni tőle, hogy sosem téved. Elnyerte tetszésünket a sokoldalú útvonaltervező és a mobil alkalmazások jól áttekinthető dizájnja is. Az egyetlen hiányosság, aminek orvoslása sokat javítana a felhasználói élményen, az a BBK Info nevű alkalmazásban megbújó funkciók integrálása, melyek révén adott volna a lehetőség kedvenc járataink, megállóink és útvonalaink elmentésére.

Szólj hozzá!

Címkék: ingyenes android útvonal ios mobilalkalmazás windows phone

Górcső alatt a G Data mobil megoldása

2014.10.13. 16:25 Prím Letöltés

Androidos eszközön teszteltük a G Data mobil védelmi megoldását. A sokoldalú program teljes körű védelmet kínál az Android rendszert használó felhasználóknak. Bár a program teljes verziója nem ingyenes, cserébe számos módon védi eszközünket. Néhány funkció tekintetében azonban nem vizsgázott ötösre.

G_Data_box_Android2015_3D-1.jpg

A G Data androidos mobilokra szánt védelmi megoldása mindazokat a funkciókat kínálja, melyet egy ilyen programtól elvárunk. Az alkalmazás nem csak állandó készenlétben őrködik a mobileszközön, hanem meg is védi, ha kell egy esetleges támadástól.

Ha pedig egy új programot szeretnénk telepíteni a készülékre, részletesen ellenőrzi, és nem engedi a műveletet, ha bármi gyanúsat észlel. Minden típusú androidos kártevőt képes azonosítani, így a férgeket és kémprogramokat is. A webes védelem segítségével Android és Chrome böngészőt használva megadható, hogy folyton őrködjön az eszköz felett.

SMS-ben zárolhatjuk a telefont

A G Data megoldása lopás elleni védelmet is kínál, amely azt jelenti, hogy távolról zárolhatjuk a készüléket, ha eltulajdonították azt. Különféle parancsokat adhatunk meg arról az eszközről,, melyet előzetesen regisztráltunk megbízható készülékként az alkalmazásban. A "locate" megmutatja, hol van éppen a készülék, a "lock" zárolja a telefont vagy a táblagépet, a "mute" lenémítja, "wipe" pedig minden személyes adatot töröl az eszközről. Végül, a "scream" parancs hangos riasztást játszik le.

Fontos, hogy ezeket az előzetesen beállított jelszóval együtt küldjük el szóköz nélkül (lásd az alábbi screenshotokon). Például ha a jelszavunk 1111, és zárolni szeretnénk a készüléket, akkor a parancs a következő lesz: 1111lock. A telefonra, melyről az SMS-t küldtük, visszaérkezik egy üzenet arról, hogy a zárolás megtörtént. Ami azonban hiányosságként róható fel, hogy arról már nem értesíti a felhasználót, ha mégis sikerült feloldani a készüléket a tolvajnak/megtalálónak.

2014-09-01 14.33.33.png 2014-09-22 12.54.46.png


Ami még szintén megemlítendő, hogy ezek visszavonása sem oldható meg SMS-ben, vagyis „unlock” vagy „unring” parancsra nem reagál. A feloldáshoz szükség van a biztonsági kódba (ezt adtuk meg előzetesen az alkalmazásban), ám ezután sem oldódik meg teljesen a helyzet. Ahányszor lezárjuk a telefont, annyiszor kell újra feloldani. Ezt a telefon beállítások menüpontjában lehet csak megszüntetni, ahol automatikusan úgy kezeli az eszköz, hogy jelszavas billentyűzárral láttuk el az eszközt. A csengetést pedig úgy lehet leállítani, ha belépünk a G Data alkalmazásba

Arra is van lehetőség, hogy távolról megváltoztassuk a jelszót, ekkor a következő szöveget kell SMS-ben elküldeni: ha például 1111 volt a jelszó és azt szeretnék, hogy a jövőben 2222 legyen, akkor küldjük el SMS-ben, hogy 1111set device password: 2222. Ezekről a változásokról e-mailben is értesítést kap a felhasználó, ha előzetesen megadta e-mail címét.

Azt is beállíthatjuk, hogy érzékelje, ha eltávolítják, kicserélik a SIM kártyát. Ilyenkor beazonosítja a telefon helyét, és zárolja azt. Ha pedig maga a felhasználó szeretne új SIM kártyát helyezni a készülékbe, azt is megteheti. A „Lost/Stolen” menüpontnál kell a szürke, felkiáltójeles háromszögre kattintani, majd megjelenik egy üzenet, amelyet „leokézva” megvalósítható a SIM kártya cseréje, melyet a program az újraindítás után regisztrál.

2014-09-23 14.20.44.png

Őszintén szólva, némileg körülményesnek tűnik ez a lopásvédelem, tekintve, hogy több hasonló programnál webes felületen lehet zárolni a készüléket, törölni az adatokat stb. Itt viszont szükség van arra, hogy kéznél legyen készülékünk, és például magát a tolvajt sem tudjuk pontosan beazonosítani. Például az SMS parancsok között nem találunk olyan opciót, hogy az előlapi kamerát elindítva (ha van) fényképet készítsen a tolvajról.

Jelszóval védhetjük alkalmazásainkat

Ha valaki azt szeretné, hogy mások ne férjenek hozzá a készüléken futó programokhoz, a megoldás révén jelszóval levédheti azokat. Ezután már csak a jelszó beírása után lehet elindítani a különféle appokat.Ha pedig elfelejtjük a jelszót, megadhatunk biztonsági kérdést vagy választhatunk az előre adott megoldások közül (pl. mi a kedvenc állatunk, legjobb barátunk neve, vagy, hogy mikor született édesapánk), amelyre a megfelelő választ adva újra hozzáférhetünk az adott applikációhoz. Utána persze ne felejtsük el megváltoztatni a jelszót.

Ez különösen családon belül bizonyul hasznosnak, például akkor, ha többször megfordul a gyermek kezében a telefon, szeretné a szülő, ha valamit félrenyomna.

2014-10-13 12.51.02.png 2014-10-13 12.51.11.png

Frissítés és víruskeresés

Az alkalmazás automatikus frissítést is kínál, ezt külön a beállításoknál lehet megtalálni, ahol az is beállítható, hogy csak akkor keressen update-et, ha Wifin keresztül kapcsolódunk az internetre. Az is külön megadható, hogy milyen gyakran keressen frissítéseket (1, 3, 7, 14 vagy 30 naponként).

A víruskeresést is személyre szabhatjuk annak megfelelően, mikor érezzük szükségét, hogy a program átvizsgálja eszközünket. Bár naprakészen jelez, ha már viszonylag régen (pl. egy hete) nem volt víruskeresés, de, ha be van állítva egy rendszeresség, nem kell ezzel sem foglalkozni. Meg lehet adni, hogy csak új alkalmazás telepítésekor vadásszon vírusokra vagy rendszeresen, illetve töltés közben. Ezeket kombinálni is lehet, és az energiatakarékos módot beállítva az is megadható, hogy túl alacsony akkumulátorszint alatt ne próbálkozzon. Itt is megadhatók külön napokban, milyen időközönként végezze a keresést.

2014-09-01 14.35.36.png 2014-10-13 13.53.01.png


Az is pozitív, hogy nem csak arra van lehetőség, hogy az egész rendszeren lefutassuk a víruskeresést, hanem lehet gyorskeresést is választani, ilyenkor külön az alkalmazásokat veszi górcső alá.

Gyerekzár

Nem csupán arra van lehetőségük a szülőknek, hogy alkalmazásaikat jelszóval lezárják, hiszen a program külön szülői felügyeleti megoldást is kínál. Itt nem csak az alkalmazás hozzáféréseket lehet korlátozni, hanem a bejövő hívásokat, SMS-eket is lehet blokkolni.

Ezeket csak a naplófájloknál lehet megtekinteni. Emellett megadhatók külön vészhívó telefonszámok is: ezeken kívül azonban minden más telefonszámról érkező hívást, illetve kezdeményezést letilt a program. A szülők a Wifi kapcsolatot is letilthatják, így a gyermek nem tud kapcsolódni az internetre.

2014-09-22 13.35.09.png

Nem aksikímélő

Bár a szorgos program folyamatosan figyeli eszközünket, ám sajnos jobban is merül a készülék, mint szeretnénk. Ha feltelepítettük eszközünkre a programot, nem lehet kikapcsolni, folyamatosan a háttérben fut. Még az alkalmazáskezelőben sem tudunk kényszerleállítást megadni. Viszont nem lassítja az eszközt, és így nem is felejtjük el visszakapcsolni, cserébe viszont kicsit hamarabb kell töltőre rakni, mint megszoktuk.

Összegzés

Az egyelőre csak angol nyelven elérhető program összességében hozta azt, amit egy fizetős programtól elvárunk, néhány hiányosságtól, apróságtól eltekintve. Bár a lopásvédelmi funkciótól és az energiafogyasztástól nem voltam elragadtatva, az automatikus naplózás, a szülői felügyelet és az alkalmazásvédelmi funkció viszont különösen elnyerte tetszésemet.  Persze ízlések és pofonok, szóval döntsétek el ti magatok.

Ha csak szeretnétek kipróbálni, mielőtt végleg elköteleznétek magatokat, az ingyenes, úgynevezett „light” verziót letölthetitek a Google Play Áruházból. Itt a teljes verziót (valamint a virusirto.hu oldalon) is megtalálhatjátok, melynek ára 5700 forint. Az alkalmazás 2.2 vagy későbbi verziójú Androidokon fut, telepítéséhez pedig legalább 13 megbájt tárhelyre van szükség.

Szólj hozzá!

Címkék: teszt biztonság internet alkalmazás android G DATA

Egy program minden eszközre – Kaspersky Internet Security Multi-Device 2015

2014.09.01. 16:06 Prím Letöltés

A legtöbb mobileszközök ellen irányuló rosszindulatú program az Android platformot célozza, és lopás, elvesztés esetén is fennáll az esély, hogy az adatok rossz kezekbe kerülnek. A Kaspersky Internet Security Multi-Device megoldása azonban számos olyan védelmi megoldást kínál, mellyel a felhasználók biztonságban tudhatja magát a legújabb vírusok, kémprogramok, interneten keresztül érkező támadások és egyéb veszélyforrásokkal szemben. Az Androidra szánt változatot vetettük górcső alá.

large_3_KISMD_2015_HU.jpg

Ma már az emberek számos mobileszközt használnak olyan tevékenységekre, melyeket korábban csak a számítógépen végeztek. Így a megfelelő védelem elengedhetetlenné vált az okostelefonokon, táblagépeken is. Jó hír, hogy nem kell mindegyikre külön szoftvert telepíteni, a Kaspersky megoldása, az Internet Security Multi-Device több eszköz támogatásának köszönhetően Windows és OS X alapú számítógépeken, valamint Android alapú okoseszközökön is használható. 

A kis szorgos program naprakészen folyamatosan figyeli a készüléket. Szerencsére a háttérben fut, így egyáltalán nem zavaró.

Az adatok védelme felsőfokon

A Pro verzióval számos hasznos funkció elérhető, Ezekhez a biztonsági beállításokhoz egy Kaspersky fiókra van szükség, valamint egy minimum négyjegyű (max. 16) biztonsági kód megadására, bár a program figyelmeztet, hogy a biztonság érdekében legalább hétjegyű számot adjunk meg.

2014-09-01 12.59.59.png

Van többek között lopásgátló és önvédelmi lehetőség. Ez áll rendelkezésére a felhasználóknak, ha elhagyják vagy ellopják telefonjukat. Ilyenkor a program zárolja a hozzáférést, és segít megtalálni a készüléket. A számítógépen, ha elvégezzük ezt a műveletet, automatikusan a jelzi a készülék pozícióját, melyet e-mailben is elküld a tulajdonosnak. 

location.jpg

A telefonra egy hangos jelzést is küldhetünk egy üzenet társaságában (lásd az alábbi 1. képen). Sőt, arra is van lehetőség, hogy az illetőt teljes valójában beazonosítsuk. A „Mugshot” opcióval a készülék kamerája képet készít arról, akinél éppen eszközünk "tartózkodik", melyet aztán továbbít a telefon valódi tulajdonosának (2. kép).

2014-09-01 12.45.16_1.png 1. kép

 

kasp int sec.jpg

2. kép

Arra is lehetőség van, hogy minden adatot töröljünk anélkül, hogy a telefon erről figyelmeztetné azt, aki éppen használja az eszközt. Itt kiválaszthatjuk, hogy csak a személyes adatokat távolítsa el, mint például a kapcsolatok, üzenetek, naptáradatok és Google-fiókok; vagy választhatjuk a telefonon található összes adat törlését is.

A képernyő feloldásához szükséges jelszó módosítására is van lehetőség. Ezt a kettőt összehangolni is lehet oly módon, hogy azt is be lehet állítani, hogy a telefon zárolja magát vagy töröljön minden adatot, ha túl sokszor adnak meg hibás jelszót. A kamerát is letilthatja a tulajdonos távolról, illetve az is megadható, hogy milyen gyakran kérje a készülék a feloldó jelszó módosítását (részletes beállítási lehetőségek a képen).

2014-09-01 08.19.33.png 2014-09-01 08.19.44.png


Az SMS- és hívásszűréssel pedig a felhasználó beállíthatja, milyen számokat blokkoljon a program, illetve milyen kapcsolatokat engedélyezzen. És, ha mindez még nem lenne elég, arról is tud értesíteni a program, ha kicserélik a SIM-kártyát. Ez esetben meg lehet adni, egy alternatív telefonszámot és egy e-mail címet, amire üzenet küld, valamint ezzel párhuzamosan a készüléket is zárolja.

Megelőzi a bajt

A programon keresztül az is beállítható, hogy a különféle weboldalakat vizsgálja, mielőtt megnyitná, és blokkolja azokat, ha valami gyanúsat, veszélyeset észlel. Ehhez csak meg kell adni, milyen böngészőt használ a felhasználók alapértelmezetten.

A funkció a bejövő üzenetekkel érkező hivatkozásokat, linkeket is ellenőrzi. Ennél az opciónál megadható külön, hogy csak a netes tevékenységünk során ellenőrizze az oldalakat, vagy tegyen így minden olyan alkalmazásnál, amely az internetre kapcsolódik.

Mindig naprakész

A program kezdőoldalán folyamatosan nyomon lehet követhetni az eszköz védelmi állapotát, és itt lehet többek
között a böngészőhöz kapcsolódni, a szoftvert frissíteni, vagy a keresést elindítani.

2014-09-01 07.59.27.png

Ez utóbbi esetén választhatjuk a teljes vagy gyorskeresést, illetve arra is van lehetőség, hogy csak egy bizonyos mappát vizsgáljon át a program. A vizsgálatok jelentései pedig visszanézhetők a „Beállítások/Settings” opciónál. Itt azt is jelzi a program, hogy volt-e az adott napon szükség frissítésre, és, ha igen, frissült-e a program.

Mit csekkoljon?

Az Anti-Virus fülön belül a védelem módnál az alapértelmezett beállítás az, hogy csak az újonnan telepített alkalmazásokat vizsgálja a szoftver. A kiterjesztett védelem esetén (Extended) az új appokat veszi górcső alá, valamint a fájlok különböző műveleteit is figyeli.

A kiterjesztett védelem esetén nem csak az adható meg opcióként, hogy minden fájlt vizsgáljon át, hanem az is beállítható, hogy csak az alkalmazásokat és az archív fájlokat "turkálja" át. A vizsgálatokat ki is lehet kapcsolni, illetve megadni, hogy napi vagy heti rendszerességgel végezze el az ellenőrzést.

Végszó

Bár nem régóta használom a szoftvert, nem tapasztaltam, hogy sokkal jobban merülne telefonom akkumulátora, mint korábban. Több ingyenes megoldást is próbáltam már, eddig a legtöbb nagy mértékben leszívta az aksit. A védelmi beállítások sokkal szélesebb körűek, mint az általam eddig tapasztaltak, és kifejezetten pozitív volt, hogy nem egyszerűen csak turkálhat benne bárki, hanem egy fiókot kellett létrehozni és egy biztonsági kódot megadni, hogy bármilyen biztonsági beállítást elvégezzek. Így szerintem érdemes költeni arra, hogy készülékünk valóban védve legyen.

A program Windows és Android rendszerre szánt próbaverziója a Letöltés.com oldalon érhető el.

Czipperer Dia

Szólj hozzá!

Címkék: teszt szoftver biztonság internet vírus védelem kaspersky mobileszköz multi device

Ubiquitous Player – A multifunkciós multimédiás

2012.06.24. 17:13 Prím Letöltés

A Ubiquitous Player egy ingyenes (freeware) médialejátszó program, mely képek szerkesztése mellett képlopásra is alkalmas. Ezen kívül internet böngészésre, fájlkezelésre és szövegszerkesztésre is használhatjuk, sőt integrált játékokkal, valamint virtuális billentyűzettel és számológéppel is kecsegtet. És ha mindez még nem lenne elég, zenelejátszóként is funkcionál. Felmerül a kérdés, hogy vajon a sokoldalúság nem ment-e a minőség és használhatóság rovására, hiszen rendkívül nagy feladat egyetlen szoftverbe varázsolni a fent említett funkciók hadát úgy, hogy azok mindegyike érdemben kiaknázható legyen.

A Ubiquitous Player különlegességére már a szoftver neve is utal, mely elárulja, hogy egy minden fronton jelenlévő csodáról van szó. Megnyitva az alkalmazást rögtön elénk is tárul a függőleges, ám egy kattintással vízszintes elrendezésűvé tehető menü, mely a következő komponenseket vonultatja fel: médialejátszó, képnézegető, galéria, jegyzetfüzet, szövegszerkesztő, web böngésző, kedvencek, számológép, rajzos jegyzetfüzet, szövegfelhő, vágólap-kezelő, játékok.

Screenshot8.jpg

Screenshot3.jpgA szoftver képnézegetője igen lassan tölti be a nagyobb felbontású képek előnézeteit és kezelőfelülete sem nevezhető éppenséggel intuitívnak. Elsőre azt várnánk, hogy ha jobb egérgombbal ráklikkelünk az adott fotó kicsinyített verziójára a galériában, akkor máris válogathatunk a szerkesztési opciók közül, ám csak a kép külön - egy bal kattintással történő - megnyitása után nyílik lehetőségünk annak módosítására. Ha sikerül túllépnünk ezen a szokatlan dolgon, akkor viszonylag kellemes fogadtatás vár: a képet rajzzal és szöveggel is felturbózhatjuk, adott a tükrözés, a színkorrekció és a forgatás lehetősége, valamint a különböző effektek (szűrők, homályosítás, stb.) is bevethetők. Olykor egyik-másik funkció nem működik, én például képtelen voltam kivágni az adott kép egy részét, pedig elméletileg erre van lehetőség...

Screenshot1_1.jpgA Ubiquitous Player médialejátszója szintén nem a megjelenésével tűnik ki a tömegből. Az igencsak puritán, mondhatni zord külső viszont kellemes formátumtámogatással (OGG, MPG, APE, FLAC és egy rakás egyéb médiafájl-típussal elboldogul) és jó szolgáltatáskínálattal egészül ki, például gond nélkül kreálhatunk lejátszási listákat, választhatunk véletlen sorrendű lejátszást, ismétlést, stb. - miután megtanultunk kiigazodni a kezelőfelületen.

A beépített alap és rajzos jegyzetfüzet jól használható, minden alapfunkciót megtalálunk bennük, így teljes mértékben megfelelnek az elvárásoknak. Az integrált böngésző is hasznos, de a népszerűbb, önálló társaival nem szállhat versenybe, főleg, ha a külsejét nézzük. Négy féle téma ide, vagy oda, alapvetően a szoftver összes eleme a minimalista stílust képviseli, illetve valami olyat, ami egy fokkal még annál is puritánabb. Ez alól a beépített játékok (Tic Tac Toe, Tetris, reakcióteszt) sem képeznek kivételt. A Reakcióteszt nekem nagyon tetszett, egy fekete négyzettel kell menekülnünk a folyamatosan mozgó síkidomok elől úgy, hogy nem érünk a kerethez. Jó móka, ha munka közben tartanánk néhány perc szünetet. A számológép egy memóriával ellátott okos szerkezetet takar, a szövegfelhő segítségével gyorsan megtudhatjuk, hogy hányszor szerepel egy-egy szó az adott szövegben.

Screenshot11_1.jpg

Egy érdekes funkciót találunk a Clipboard, azaz a vágólap gombon belül. Ha itt kipipáljuk a Monitor clipboard lehetőséget, akkor onnantól kezdve a program rögzíti az összes vágólapra másolt anyagot. Ez rendkívül hasznos lehet, ha a szóban forgó tartalmak egyikét újra fel szeretnénk használni.

A Ctrl+Z billentyűkombinációval készíthetünk képernyőfotókat. Beállíthatjuk, hogy az egész képernyőt, vagy csak az aktív ablak képét szeretnénk megörökíteni, illetve azt is, hogy hova szeretnénk menteni az elkészült műveket.

Összességében egy érdekes szoftver a Ubiquitous Player, rengeteg hasznos funkciót tartalmaz, melyek jól jöhetnek a mindennapokban. Ugyanakkor a túlzsúfolt funkcionalitás miatt néhány komponens nem üti meg a mércét, illetve a program egésze egy olyan kezelőfelülettel és megjelenéssel rendelkezik, amit bizony szokni kell. Ha hajlandók vagyunk kompromisszumokat kötni (a kissé logikátlan, helyenként igen nehézkes kezelés és a nem éppen kellemes megjelenés miatt), akkor idővel még bele is szerethetünk a programba. Mindent összevetve, egy próbát megér.

A Ubiquitous Player 5.0-t innen töltheted le.

Szólj hozzá!

Címkék: szoftver internet multimédia képszerkesztő minden az egyben

Hogyan frissít böngészőt a magyar

2010.11.06. 23:40 Prím Letöltés

Miközben a böngésző fejlesztők sorra jelentetik meg az újabbnál újabb képességekkel rendelkező programjaikat és küzdenek a felhasználók kegyeiért, addig ők nem feltétlenül törik magukat azért, hogy a frissítés gombra nyomjanak.

Természetesen nem csak a pár ezredmásodpercet érintő oldalbetöltődés gyorsulás, a többség számára egy vállrándításnyit sem érdemlő JavaScript/HTML optimalizálás szól a friss verziók mellett, sokkal inkább a biztonsági rések befoltozása és az új grafikus elemek dobogtathatják meg az erre érzékeny felhasználók szívét. Annak ellenére, hogy a frissítések a legritkább esetben jelentenek hátrányt, ezzel a lehetőséggel nem minden esetben élnek a felhasználók. Ennek oka elsősorban az, hogy nem is értesülnek arról, hogy erre lehetőségük van, illetve a figyelmeztető ablak esetén inkább az azonnali böngészést választják, mintsem az új verzió letöltődését.

Mit mutatnak a számok

Összességében leszögezhetjük, hogy a globális átlaghoz képest jobban teljesítenek hazánk internetezői, 70,9 százalékkal szemben itt 77,3 százaléknyi a legfrissebb böngészők aránya. Az itthon piacvezetőnek számító Firefox esetén 80% a legújabb, 3.6-os verzió részesedése, és mindössze kevesebb, mint 2 százalék verziószáma nem hármassal kezdődik. (Érdekesség, hogy a Firefox 1.5 még mindig mérhető.)

Az Internet Explorer-t használók több mint kétharmada (68%) a 8-as verziószámú Microsoft böngészőt használja, ami üdvözítő eredménynek tűnhet, ugyanakkor figyelembe kell vennünk, hogy a gyártó banner hirdetésekkel is próbálta buzdítani a felhasználókat a frissítésre. Emellett az Internet Explorer megítélét felhasználói oldalról ronthatja, hogy a böngészőválasztó ablak megjelenéséig a Windows alapértelmezett browser-ének számító IE-t sokan (10%) még mindig a 6-os verzióban használják.

Az alternetív böngészők közül a Chrome-ot érdemes kiemelni, mely esetén 92 százalék az új verziót használók aránya. A meglepően magas eredmény annak köszönhető, hogy a Google browser-e automatikusan, a háttérben frissíti magát, ennek a feladatnak a súlyát leveszi a felhasználó válláról.

A jövőbe tekintők

Egyesek nem elégszenek meg azzal, hogy a legfrissebb böngészőt használják, a fejlesztők által elérhetővé tett bétaverziók telepítésével próbálnak pár lépéssel a többség előtt járni, és megismerni az újdonságokat, miközben  együttélnek ezeknek a verzióknak a gyermekbetegségeivel.

Nem meglepő módon nem kiemelkedő ezen böngészők aránya, Firefox 4-et pusztán az összes browserhasználó 0,4 százaléka használ, és az Internet Explorer 9 is csak 0,2 százaléknyira tudta felcsigázni az érdeklődők kíváncsiságát.


Adataink az AdStat-ról származnak, mely az Adverticum hirdetéskiszolgáló rendszerét használó oldalak (pl.: Origo, Iwiw, Startlap, Vatera) adatait tükrözi.

Szólj hozzá!

Címkék: böngésző új verzió fejtágítás

Web2-es böngésző - Flock 3

2010.06.16. 17:32 Prím Letöltés

Ingyenes, Chrome alapú böngésző, mely több web2-es eszközt is integrál magába, hogy minél jobban megkönnyíthesse a virtuális életünket.

Ha munkánk/hobbink/életünk a számítógéphez köt és a különböző közösségi oldalakkal is jó barátságban vagyunk, akkor egy idő után szembesülünk azzal a problémával, hogy hogyan kövessük a különböző csatornákon zajló eseményeket. Az egyik lehetőség, hogy a böngésző 1-1 fülén megpihen a Facebook, a Twitter és más hasonló oldalak. Ez az egyik legegyszerűbb megoldás, ugyanakkor ilyenkor is folyamatosan lépkednünk kell a tabok között, rosszabb esetben a frissítés gomb is elkopik egy hét alatt. Egy fokkal jobban járunk, ha keresünk egy olyan alkalmazást, mely figyeli ezeket a csatornákat és felugró ablakkal, csipogással, rezgéssel figyelmeztet, ha valami megrezdül az Erőben virtuális térben. (Ilyen alkalmazás például a blogon már megénekelt Trillian vagy Tweetdeck.) Persze ennek megvan az a hátránya, hogy egy plusz alkalmazás foglalja le az erőforrásainkat. 

A Flock egy harmadik utat kínál, a böngészőbe integrálja ezeket a szolgáltatásokat. Persze mondhatnánk, hogy ez a Firefoxban és a Chromeban is megoldható, csak le kell szedni néhány kiegészítőt, de be kell látni, hogy nem ugyanaz, hogyha egy külső megoldást próbálunk beletuszkolni a programba vagy pedig az már szerves része annak. 

Nézzük, hogy a beépített web2 pontosan mit is jelent a Flock esetén....

Szólj hozzá!

Címkék: windows szoftver ingyenes böngésző

iTunes klón vagy kihívó - DoubleTwist

2010.06.09. 15:53 Prím Letöltés

Ingyenes iTunes alternatíva, mely beépített amazonMP3 keresőt tartalmaz, számos mobil platformot támogat, és teljes multimédiás szinkronizációt biztosít a telefonunkkal. A szoftver ráadásul nem csak a számítógépünkön lehet hű társunk, hanem a mobilunkon is helyet foglalhat.

A média lejátszókat bemutató postokban folyamatosan visszatérő téma, hogy az ember miért változtasson egy jól bevált rendszeren, az egyes programok esetén az "ez nekem kézre áll" végső érven általában nem lehet túllépni, ugyanakkor be kell látni, hogy a "mindentudó" nagyok (Media Player, WinAmp, iTunes) mellett a kevésbé ismert alkalmazások között is vannak olyanok, melyek hasonlóan gazdag funkcionalitással bírnak, emellett még plusz feature-öket is sikerült beléjük csempésznie a fejlesztőknek.

 

Ilyen kevésbé ismert program a doubleTwist is, mely bár első látásra egyértelműen iTunes klónnak tűnik, de sorstársaival szemben, ha bizonyos szempontokból is, de képes felnőni a nagy testvérhez, sőt túl is mutatni rajta. Nézzük miért...

1 komment

Címkék: windows szoftver ingyenes multimédia

Megújult a Letöltés.com, már varázsolni is tud

2010.05.11. 17:28 Prím Letöltés

A Prim oldalcsaláddal együtt új ruhát kapott a Letöltés.com is. Az új design nem csak egy modernebb külsőt jelent, új funkciókkal is bővült az oldal.

Minden oldal megkapta a ma már sztenderdnek számító web2-es megosztási lehetőségeket, így egy kattintással hívhatjuk fel Twitter-es, Facebook-os, iWiW-es ismerőseink figyelmét a cikkekre.

A Hirek.com egy cikkgyűjtő szolgáltatással is bővült, így miután végigmazsoláztuk magunkat a különböző rovatok új írásain, a számunkra érdekesebb cikkeket egy helyen összegyűjtve tudjuk elolvasni.

Ami számunkra érdekesebb, az az anyaoldalunk, a Letöltés.com, ami a Letöltés Varázslóval bővült, ahol összegyűjtöttük minden kategóriából a legnépszerűbb és leghasznosabb programokat. Csak ki kell választani amit le szeretnénk tölteni, majd a Setup gombra kattintva elindul a letöltést és települnek a programok. Ez a funkció különösen hasznos lehet, ha újratelepítjük a számítógépünket, hiszen egy helyen, összegyűjtve találhatjuk a legfontosabb alkalmazások legfrissebb verzióit.

Ami még lesz

A ráncfelvarrás és a kisebb-nagyobb újítások után még nincsen vége a Prim család megújulásának, heteken belül a tartalomban is jelentős változás lesz. A szívrohammal küzdőket megnyugtatom, nem fog bulvárosodni az oldal, viszont helyette mozgóképben erősödik. Természetesen ez nem merül ki Youtube videók beillesztésében, a későbbiekben megjelennek a saját készítésű tartalmak is, így bársonyos baritonunkat élvezve lehet a teszteket, beszámolókat magunkévá tenni.

Reméljük az új design és a fejlesztések elnyerték a tetszéseteket, amennyiben bármilyen észrevételetek van, ne tartsátok magatokban, az eszrevetel@vertika.hu -n várjuk a véleményeket!

2 komment

Címkék: új verzió

Instant útifilm képekből - TripWow

2010.04.28. 15:45 Prím Letöltés

Ingyenes, online útifilm készítő oldal, mellyel pillanatok alatt tudunk egy látványos és szórakoztató filmet csinálni utazásunk fotóiból.   

Sokaknak nagy örömöt okoz, ha hetekig színezgethetik a nyaralás alatt készült képeiket, mozgásba lendíthetik őket, milliszekundumra pontosan beállíthatják az áttünéseket két fotó között, az aláfestő zene ritmusához igazíthatják a váltásokat, majd a lassan már a feledés homályába veszett képeket prezentálhatják nagyérdeműnek.

Azok viszont, akiknek sem idejük, sem programismeretük nincsen hozzá, hogy ilyen videókat csináljanak be kell hogy érjék a képnézegető tovább gombjának ütemes nyomkodásával, illetve a háttérben elindított mp3-al. Persze számos olyan ingyenes szoftver van, mely pár kattintás alatt videót varázsol a képeinkből, ám ezek színvonala általában a minimálisan elvárhatót sem éri el, így a katartikus élménytől meglehetősen messze kerül az, aki ilyen módon akarja mozgalmasabbá tenni a statikus képeket.

Ezért is okozhat nagy örömöt mindenkinek, aki ilyen problémákkal küzd, a Tripadvisor nevű utazási oldal ingyenes online szolgáltatása a TripWow, mellyel pár kattintás alatt látványos útifilmet hozhatunk össze.

 

Szólj hozzá!

Címkék: windows linux video internet ingyenes macos x

Telepíthető műsorújság - zzEPG

2010.04.07. 16:15 Prím Letöltés

Ingyenes TV-s műsorújság, melyben közel 100 csatorna programját tartalmazza. A szoftverben megadhatjuk kedvenc műsorainkat, különböző bontásokban nézhetjük a következő programokat.

A régi szép időkben még a Tv-újságot lapozgatva, bekarikázva kedvenceinket próbáltuk észben tartani, hogy mikor kell a világító képcső elé ülnünk. Az internet sok mindennel együtt, ezt a tevékenységet is modernizálta, az egyre növekvő csatornaszám és a papír alapú műsorújság korlátozott oldalszám jelentette problémát az online felületek végtelensége megoldotta. 

Mivel a TV-műsort tartalmazó weblapok tökéletes megoldásnak tűnnek, kérdéses, hogy miért lehet szüksége az embernek arra, hogy a számítógépére telepítsen egy programot, és azon keresztül kövesse kedvenceit. A zzEPG funkciónak áttekintése után talán közelebb leszünk a megoldáshoz.

1 komment

Címkék: windows ingyenes multimédia tervező magyarul beszélő

A figyelmeztetés legyen veled - Growl

2010.03.25. 17:26 Prím Letöltés

Ingyenes figyelmeztető program, mellyel különböző alkalmazásokhoz tudunk értesítő üzeneteket rendelni.

Új e-mail, befejeződött letöltés, másik szám a lejátszóban, csiripelés vagy hullámzás, mind olyan dolog amiről szeret értesülni az ember, miközben számítógépezik. Szerencsére ezeknél az alkalmazásoknál van beépített értesítő, ugyanakkor ez az esetek nagy részében nem testre szabható.

Ezt a nem túl nagynak tűnő problémát orvosolja a Growl, mely saját szárnyai alá képes hozni az értesítéseket, melyeket aztán egyenként is testre szabhatunk, de akár közös design-t is álmodhatunk nekik, mindez csak attól függ, hogy milyen ízlésficammal áldott meg minket az ég.

Szólj hozzá!

Címkék: szoftver ingyenes munkaasztal

Profi DVD otthonra - DVDStyler

2010.03.09. 18:30 Prím Letöltés

Ingyenes, magyar nyelvű DVD menü készítő program, több sablonnal, könnyű kezelhetőséggel, és ehhez méltó lehetőségekkel.

Egyre többen szöszmötölnek azzal, hogy régi és új videóikat (megvágják) és a VHS-nél maradandóbb eszközön, jelesül DVD őrizzék meg az utókornak. Persze pusztán a mozgóképek felmásolása, és aztán a nyomtatott tartalomjegyzék alapján való navigálás nem túl kényelmes, így érdemes valamilyen menüt is a lemezre rakni, amivel megkönnyíthetjük mindenkinek az életét.

Amilyen könnyű ezt mondani, olyan nehéz a gyakorlatban megvalósítani, ugyanis a laikusok számára is egyértelmű, hogy a műsoros DVD-ken látható izgő-mozgó menük összerakása nem 2 óra alatt történik meg, így nem lehet elvárni, hogy az egyszerű felhasználóknak szóló programok is ilyen szintű szabadságot adjanak a kreatív lelkű DVD-buherátorok kezébe. 

Ennek tükrében érdekes, hogy mit tud nyújtani a DVDStyler, a szegény ember DVD készítője.

Szólj hozzá!

Címkék: windows szoftver ingyenes cd írás magyarul beszélő

Opera 10.5

2010.03.04. 17:05 Prím Letöltés

Megjelent az Opera legújabb, 10.5-ös verziója, mely számos kisebb újdonsággal várja az alternatív böngészők iránt érdeklődőket.

Az Opera mindig is büszke volt rá, hogy a leggyorsabb böngészőnek számít, így komoly problémát jelentett számára, hogy Google féle Chrome személyében nem csak kihívóra, hanem legyőzőre is akadt. Ezen a helyzeten a 10.5-ös verzió próbál változtatni, ahogy a tesztekből tűnik, sikerrel.

Persze pusztán a sebességgel már nem lehet megnyerni a felhasználókat, a stabilitás, megfelelő megjelenítés és a kiegészítő képességek mind sokat segítenek egy böngésző megítélésén.

Nézzük, hogy mit tettek le az Opera fejlesztői az asztalra, hogy előretörjenek a böngészőháborúban.

Szólj hozzá!

Címkék: windows szoftver ingyenes böngésző magyarul beszélő

Számítógépem titkai - Fresh Diagnose

2010.02.23. 18:46 Prím Letöltés

Ingyenes rendszer ellenőrző program, mely információkat nyújt a számítógép egyes elemeiről, emellett teljesítménymérő eszközöket is tartalmaz.

Az embernek drive frissítéskor, vagy ha valami nem úgy szuperál a számítógépében, ahogy szeretné, szüksége van alapvető információkra a ház alatt megbújó műanyagdarabokról. Ezek egy laptopnál szerencsés esetben még fel lehetnek címkézve, de ez is ritka, míg egy asztali számítógép esetén ránézésre csak a legjobbak tudják azt hazudni, hogy egy csatlakozóból megállapítják az adott elem típusát.

Természetesen a Windows nem hagy magunkra, ha az információhiány miatt borús felhők gyűlnének a fejünk felett, ám ha sikerül előkerítenünk az eszközkezelőjét, akkor rá kell jönnünk, hogy a felhők nem tűnnek el, viszont kapunk a kezünkbe egy nehezen nyitható esernyőt.

Ezért is szerencsés, hogy vannak olyan külső szoftverek, melyek átláthatóbb módon osztják meg velünk számítógépünk legbelsőbb titkait. Az egyik ilyen a Frash Diagnose, ami nem csak könnyebb utat mutat, hanem mankóként viszonyítási alapot is nyújt a hardware-ek tengerében arról, hogy hogyan muzsikálna az adott eszköz a kategóriatársaival folytatott virtuális versenyben.

2 komment

Címkék: windows szoftver ingyenes munkaasztal

Az n+1. zenelejátszó a legjobb? - Jajuk

2010.02.17. 14:46 Prím Letöltés

Ingyenes zenelejátszó program, hasznos playlist menedzselési funkciókkal, internetes adatbázis használattal. A szoftver Windows, Linux és Mac OS X rendszereken is fut.

Mikor egy új zenelejátszó jelenik meg, mindig elgondolkodik az ember, hogy mivel tudhat többet az adott program, mint a már bevált eszközök és a millió+1 trónkövetelő. Vannak minimalista lejátszók, ahol a play gomb kimeríti a teljes funkcionalitást, vannak minőségi hangzást kínáló alkalmazások, és olyanok is, melyek mellett egy kávéfőzős svájci bicska egyszerű szerkezetnek tűnik. A kérdés az, hogy egy ilyen telített mezőnyből mivel akar kiemelkedni a Jajuk.

Szólj hozzá!

Címkék: windows linux zene szoftver ingyenes macos x

Screenshot weboldalakról - Webshot

2010.02.15. 17:00 Prím Letöltés

Ingyenes program, mellyel teljes weboldalakról készíthetünk screenshotot. A szoftver a görgetés után elérhető részeket is lefotózza.

Néha szüksége van az embernek arra, hogy egy teljes weboldal képét screenshot formájában megörökítse, és ilyenkor szembesülnie kell azzal, hogy ez nem is olyan egyszerű feladat.

Türelmesebbek lefotózhatják az egyes képernyőképeket, majd összeilleszthetik azokat valamilyen rajzprogramban. Persze ez még 1-2 oldal esetén kivitelezhető, de a "nagy magyar portálok címlapjai" feladat elvégzésénél már komolyan felmerül az emberben, hogy hogyan generálódhat ennyi hír a világban. 

Erre a nem túl gyakran előforduló, de megjelenésekor kifejezetten idegesítő, problémára nyújtanak megoldást a honlap fotózó programok, melyek sorát a Webshot is erősíti. 

3 komment · 1 trackback

Címkék: windows szoftver ingyenes iroda

Esős abrosz az asztalra - Rainmeter

2010.02.08. 14:49 Prím Letöltés

Ingyenes asztali program, mellyel különböző elemeket helyezhetünk el az asztalunkon. A megjelenített elemek szinte a végtelenségig testre szabhatóak, az internetről számos kiegészítő skin tölthető le az alkalmazáshoz.

Az emberek szeretik minél jobban testre szabni a számítógépük Asztalát. Egyesek beérik azzal, hogy kicserélik a háttérképet, esetleg átrendezik az ikonokat, de vannak olyanok is, akik szeretik minimálisra venni az Asztalon tanyázó elemek számát.

Vannak azonban, akik az alap lehetőségeknél tovább mennek, és új objektumokkal, funkciókkal gazdagítják a rendszer felületét. Ilyen megoldások közül többel is találkozhattunk már a blogon (Fences, Yod'm 3D, RocketDock), ám ezek csak 1-1 új elemmel gazdagították az Asztalunkat, míg a most bemutatásra kerülő Rainmeter ennél sokkal többre képes.

Nevével ellentétben a program nem csak az időjárásról tájékoztat minket, hanem szinte bármilyen információt megtudunk jeleníteni vele, melyek nem csak statikus elemei lesznek az asztalunknak, hanem adott esetben még mozgásba is hozhatóak, így akár a Rocketdockot is kiválthatják.

4 komment

Címkék: windows szoftver ingyenes munkaasztal

Frissülő letöltő - uTorrent 2.0

2010.02.04. 18:43 Prím Letöltés

Elkészült kedvenc fájlcserélő programunk legújabb, stabil verziója, mely nem túl sok, de annál fontosabb változásokat hozott a torrentezés világába.

Az eggyel nagyobb verziószám látványos újításokat nem hozott a szoftver kinézetben, de legalább mostantól az elméleti lehetőségünk megvan a személyre szabásra. Ehhez el kell látogatni a utorrent skingyűjtő oldalára, ahol végtelen mennyiségűnek tűnő gombséma közül választhatunk. A problémát csak az jelenti, hogy ezeket nem tudjuk olyan egyszerűen a programba varázsolni, ugyanis semmilyen automatizmust nem építettek be a fejlesztők az alkalmazásba. Így miután letöltöttük a fájlt, be kell másolnunk a uTorrent mappánka( WinXP esetén: C:\Documents and Settings\Username\Application Data\uTorrent, Vistán és Win7-en: \Users\Username\AppData\Roaming\uTorrent mappákban kell kutakodni), majd egy laza újraindítás után élvezhetjük az új kiválasztott skint.

1 komment

Címkék: linux szoftver ingyenes letöltő új verzió magyarul beszélő macos x

Tagel, hegeszt, szerkeszt - Mp3tag

2010.02.02. 16:16 Prím Letöltés

Ingyenes, magyar nyelvű mp3 tag szerkesztő program. A szoftver több fájlformátumot is ismer, emellett playlisteket is lehet vele generálni.

A különböző forrásokból beszerzett zenefájlok esetén egy idő után gondot okoz, hogy megfelelően kereshessünk bennük, ha nincsenek rendesen elnevezve. Ez a keresztelés nem merül ki a fájlnév logikánk szerinti meghatározásában, hiszen ezekbe az állományokba sokkal több hasznos információt is eltárolhatunk.(ezek a tag-ek) 

Ahhoz, hogy zeneszámainkat egyenként tag-eljük nagyon sok időre lenne szükség, ezért érdemes valamilyen segédeszközt használnunk. Ilyet számosat találhatunk internetszerte, melyekhez bonyolultsági szinttől függően egy óvoda elvégzése vagy egy gépészmérnök diploma szükséges, tehát a mennyiség itt is jelentős minőségbeli különbségeket hordoz magában.   Most egy aránylag egyszerű, de mégis nagy tudású programot mutatunk be, reméljük sokaknak elnyeri a tetszését.

Szólj hozzá!

Címkék: windows zene szoftver ingyenes

avast! 5

2010.01.25. 15:22 Prím Letöltés

Az AVG mellett az egyik legnépszerűbb ingyenes vírusírtó az avast!, melynek nemrég jelent meg 5-ös verziója, mely új kezelőfelülettel és számos funkcióval gazdagodott. 

A legszembetűnőbb változás, hogy a korábbi puritán, illetve zenelejátszókra hajazó kinézet már a múlté, jelenleg az oldalt elhelyezkedő tabokba rendeződés a divatos az avast! fejlesztőinél.

Ez minden szempontból szerencsés változás, hiszen így átláthatóbb és jobban kezelhetőek az egyes funkciók. Az első fülön egy összefoglalót(Summary) találunk, ahol egy nagy mezőben láthatjuk, hogy megfelelően működik-e a program,  illetve itt némíthatjuk el az amúgy igen csacsogós programot. 

3 komment

Címkék: windows szoftver biztonság vírus új verzió

Firefox 3.6

2010.01.22. 17:14 Prím Letöltés

Megjelent a Mozilla Alapítvány zászlóshajójának legújabb változata, a 3.6-os Firefox

Az új verziószám látványos újításokat nem hozott, ellenben a sebessége jelentősen feljavult. Azért, hogy az egyszerű felhasználók is lássanak valamit az újításokból a fejlesztők berakták az új felületváltoztató rendszert, melynek köszönhetően már nincsen szükség a program újraindítására, ahhoz hogy új formában tetszelegjen.(Ehhez az új Personas stílusokat kell alkamazni, melyek bár szép színessé teszik a böngészőt, viszont a gombok kinézetét nem alakítják.) Emellett még érdemes megemlíteni, hogy mostantól az új tabok nem a sor végén nyílnak meg, hanem az "anya-fül" mellett. 

2 komment

Címkék: windows linux szoftver böngésző új verzió magyarul beszélő macos x

Firefox ráncfelvcarrás

2010.01.17. 20:01 Prím Letöltés

A sorozatos késések után nemsokára megjelenik a 3.6-os Firefox, ami több lényeges újítást is tartalmaz (bővebben itt), ám nem hozz radikális változásokat a külcsínben, míg a 3.7-es verzió egyre távolabbinak tűnik az új, "sok kis lépés" fejlesztési stratégiának köszönhetően (eddig a kisebb frissítések csak a biztonsági réseket orvosolták, ám mostantól az új feature-ök is megjelenhetnek egy századnyi verziófrissítés után is). Ezért azok, akik az új nyálcsorgató külcsínről álmodoznak ki is száradhatnának, ha a lelkes amatőröknek köszönhetően nem lenne elérhető az új skin minden lényeges eleme. Ezeket vesszük most sorra.

1 komment

Címkék: windows linux szoftver kiegészítő ingyenes böngésző macos x

Foobar2000 1.0 újdonságok

2010.01.12. 17:49 Prím Letöltés

Az egyik legjobb hangzású lejátszó, a Foobar2000(blog bejegyzés itt) végre kilépett a béták és félmegoldások kényelmes állapotából, és elnyerte a régóta várt 1.0-ás verziószámot. Ez váltás nem csak azt jelenti, hogy megint 0,03 tizedet lépett előre a program, hanem szimbolikusan kész, teljes szoftverré is vált. Ennek alkalmából áttekintjük a legfontosabb változásokat. 

A puritán kinézeten egy kicsit finomítottak a készítők és a kontextus menüt( jobb-klikknél előjövő lehetőségeket) megkurtították, így sokkal felhasználóbarátabbá és ezzel együtt kevésbé személyreszabhatóbbá vált. Talán az előbbi erősebb érv, mint az utóbbi érvágás:)

A kinézettel kapcsolatos változtatás még, hogy a status bar és a playlist ezentúl könnyebben színezhető, illetve az albumképek kezelésében is előrelepés történt.

 

Ennyit a külcsínről, inkább nézzük meg, hogy milyen lett a belbecs.

Szólj hozzá!

Címkék: windows zene szoftver ingyenes új verzió

Ingyenes komplex író - CDBurnerXP

2010.01.11. 18:21 Prím Letöltés

Ingyenes, magyar nyelvű CD/DVD író program, mely minden szükséges funkciót tartalmaz, amire a felhasználóknak szüksége lehet. A szoftver a Blu-Ray és a HD-DVD lemezekkel is elboldogul.

A különböző célokra készült lemezíró programokat bemutató korábbi írásunkban már foglalkoztunk a zenei CD-k reprodukáláshoz ideális eszközzel, a CDBurnerXP-vel, ám hiba lenne azt gondolni, hogy ennyiben kimerülnek a képességei, így tüzetesebben is górcső alá vesszük. 

 

3 komment

Minimalista chat - Miranda

2010.01.08. 17:56 Prím Letöltés

Ingyenes, minimalista azonnali üzenet küldő program, mely támogatja a legnépszerűbb rendszereket. A programhoz további kiegészítések is letölthetőek. 

Azok, akik több üzenetküldő rendszert is használnak és szeretnének mindenhol online lenni, elég gyorsan szembesülnek azzal a problémával, hogy ezt hogyan is oldják meg. 

Az egyik megoldás, ha minden szolgáltatáshoz külön programot használunk. Ez azért jó, mert így nyomon lehet követni, hogy éppen hol vagyunk online, a munkatársak zaklathatnak-e. 

Ennek a módszernek megvan az a hátránya, hogy több program egyszerre való futtatása jelentősen visszavehet a számítógép teljesítményéből, és megfelelő népszerűségi faktor esetén az Asztalt könnyen tele lehet pakolni a beszélgető ablakokkal, aminek általában nincsen túl jó a vége.

A másik megoldás, ha egy programot használunk, mely kezeli az összes kapcsolatunkat, és így kordában tartjuk az elszabaduló csacsogásokat. Ez a legtöbb esetben nagyon jól működik, ám figyelembe kell venni, hogy a speciális funkcióknak(videóchat, fájlküldés) adott esetben búcsút kell mondanunk.

Ennek ellenére hosszú távon mégis ez tűnik a jobb megoldásnak, melyhez már számos programot készítettek. Az egyik ilyen a már korábban bemutatott Trillian, míg a másik a mostani post tárgya, a Miranda.  

Szólj hozzá!

Címkék: windows szoftver kommunikáció ingyenes

süti beállítások módosítása