Prím Letöltés

Nincs megjeleníthető elem

Prím hírek

Nincs megjeleníthető elem

Prím Letöltés

A Prím Letöltés (letoltes.com) az egyik legnépszerűbb és legkorábbi magyar szoftver portál. A hozzá kapcsolódó blog célja, hogy bonckés alá vegye az ott elérhető izgalmasabb programokat, és az olvasókkal közösen megvitassa a letöltéssel, mint népszerű tevékenységgel kapcsolatos mindenféle tapasztalatokat.

Facebook - Prím Letöltés

Facebook - Prím Online

Üzenj nekünk!

Programot ajánlanál, szeretnéd ha valamiről írnánk, te írnál tesztet? Itt lehetőség, csak kattints.

Utolsó kommentek

Kockásítotott asztal - Yod'm 3D Virtual Desktop

2009.10.20. 18:15 Prím Letöltés

Ingyenes, magyar nyelvű program, mellyel a Linux operációs rendszereken megszokott több asztalt és a hozzá kapcsolódó látványos animációt hozhatjuk el Windowsunkra.

Korábban már foglalkoztunk olyan programokkal a blogon, amivel egy kicsit Macesebbé  vagy Windows Vista-ra illetve 7-re hajazóvá tehettük a már kissé megkopott XP-t. Eddig viszont kimaradtak a Linuxok látványelemei, annak ellenére, hogy bizonyos esetekben felveszik a versenyt vizualitásban a fentebb említettekkel.

A Linux rendszerek egyik látványos és hasznos eleme a több asztal kezelésének képessége, amit először mindenki a gépére akar, majd miután ott van, azt sem tudja, hogy mit kezdjen vele, és el is felejtődik, majd visszasorolódik a pupák Linuxosok játékszerei közé, amit a normális felhasználó nem tud használni semmire.

Szerencsére nem ilyen sarkított a helyzet. Tovább után meglessük mire is jó a való életben ez az egész, azon túl, hogy pörgethetjük 5 percig az asztalunkat, és nem mellékesen a Yod'm 3D-t is megnézzük, hogy mennyiben szolgálja az ilyen irányú igényeinket.

Minek ez nekem? 

Ha számítógépezés során már legalább 8-10 alkalmazást/mappát sikerült a tálcánkra pakolni, amik jó eséllyel nem egy tevékenységet szolgálnak, akkor a közöttük való váltás sikeresen csaphat át vad ablak nyitogatásba, memória éhesebb szoftvereknél pedig  kurva anyázásba felmenők és munkakörük emlegetésébe. Sokkal egyszerűbb lenne, ha az egy tevékenységhez tartozó dolgok egy kupacban lennének, gondosan elkülönítve a többiektől.

Például, ha dolgozunk, akkor egy excel, egy levelező, böngésző jelentheti a fegyvertárunkat, míg a személy alkalmazásainkat a megnyitott gmail, csevegő alkalmazás, videó lejátszó képviseli, mely két csoporthoz hozzácsapódik még 3-4 könyvtár, amit meg kell nyitni a nap során.

Ezek elméletileg és gyakorlatilag is elférnek a tálcán, az más kérdés, hogy a 7-es buszon tapasztalható hangulat alakul ki közöttük. Sokkal egyszerűbb lenne, hogy az egy feladatkörhöz, tevékenységhez kapcsolódó elemek szépen el lennének választva. Erre a problémára kínál megoldást ez a több asztalos megjelenítés.

Mindezt meg meg lehet fejelni azzal is, hogy a különböző asztalokon más-más ikonokat tárolunk, így kialakítható az, hogy van egy dolgozó, egy multimédiás és egy játszós asztalunk. 

Először még szokni kell, hogy ne mindent ugyanoda szórjunk, de miután ráálltunk az ilyen típusú rendezésre, már sokkal letisztultabb és effektívebb lesz a napi számítógép használat, és a főnök elől is pillanatok alatt elrejthetjük a megnyitott iwiw és facebook ablakokat.

Eszköz az elmélethez

A program telepítése nem túl nagy ördöngösség, igazából csak egy mappába kell pakolni a tömörített fájlban lévő állományokat, majd egy laza csuklóval elvégzett duplaklikk után, már fut is a program. A nyelv kiválasztása után a nem túl szórakoztató beállítások között még állítgathatunk ezt-azt, de inkább az eye-candy hatás és a sebesség optimalizálás a legfontosabb kérdés. Kikapcsolhatjuk és 3D-s váltást, az egérrel is forgásra bírhatjuk az asztalainkat (vizuális típusok hátrányban), itt állíthatjuk be a közös hátteret és gyorsbillentyűket is megadhatunk az egyes oldalakhoz. A szoftver alap helyzetben olyan 25MB eszik, szóval nem beszélhetünk nagy memória vérengzésről az esetében.

Egy kissé eldugott helyre (Beállítások/Desktop), ráadásul alap helyzetben inaktívan rakták a fejlesztők a külön ikonkezelést biztosító menüt. Igazából ezt aktiválva jön el az igazi Kánaán, és rendezhetjük el asztalunk tartalmát, úgy hogy minden a helyén legyen. Természetesen az egyes oldalaknak külön háttérképet is megadhatunk, így még könnyebbé tehetjük a beazonosítást. 

Ez kell nekem?

A teszt során folyamatosan próbáltam fogást találni a programon, de azok a funkciók, amikor először hiányoztak végül mindig meglettek. A program nem nagy erőforrás igényű, könnyen használható, ráadásul hasznos is. Kell ennél több? (esetleg kávét főzhetne;)

Yod'm 3D Virtual Desktop Letöltés 

1 komment

Címkék: windows szoftver ingyenes munkaasztal

A bejegyzés trackback címe:

https://letoltes.blog.hu/api/trackback/id/tr541463378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kolejo 2009.12.29. 09:09:54

Szia Erőss Csaba!
Elolvastalak,(Yod'm 3D), megtetszett, letöltöttem, köszönöm.
Segíts, hogy élvezzem is, pls!
Nekem nemhogy inaktívan, de sehogy nem jön elő a beállításoknál a "Mouse" és a "Desktop" fül, csak a többi 4.
Hogy tudom beállíthatóvá tenni a kockám többi oldalait?
Üdv.kolejo (kolejo@totalcar.hu)
süti beállítások módosítása