Prím Letöltés

Nincs megjeleníthető elem

Prím hírek

Nincs megjeleníthető elem

Prím Letöltés

A Prím Letöltés (letoltes.com) az egyik legnépszerűbb és legkorábbi magyar szoftver portál. A hozzá kapcsolódó blog célja, hogy bonckés alá vegye az ott elérhető izgalmasabb programokat, és az olvasókkal közösen megvitassa a letöltéssel, mint népszerű tevékenységgel kapcsolatos mindenféle tapasztalatokat.

Facebook - Prím Letöltés

Facebook - Prím Online

Üzenj nekünk!

Programot ajánlanál, szeretnéd ha valamiről írnánk, te írnál tesztet? Itt lehetőség, csak kattints.

Utolsó kommentek

A világ adatai képekben - StatPlanet

2009.10.26. 11:45 Prím Letöltés

Ingyenes program, mellyel országok, régiók gazdasági adatait nézhetjük meg. Összehasonlíthatjuk az egyes országok értékeit, különböző grafikonokat nézhetünk, van ahol több év változását is nyomon lehet követni. A szoftver többek között a UNESCO, WHO, SACMEQ adatait használja.

Földrajzórára, házi feladathoz, elemzéshez, szakdolgozathoz különböző országok gazdasági adatainak és mutatóinak kikeresése az egyik legnyögvenyelősebb feladat. Már azzal is előrébb vagyunk, ha tudjuk, hogy melyik szervezet honlapján milyen adatokra számíthatunk, de utána ezekből még grafikont csinálni már külön kikapcsolódásnak számít, amivel mindenki szívesen mulatja az idejét.

A SACMEQ (Southern and Eastern Africa Consortium for Monitoring Educational Quality) égisze alatt futó StatPlanet program pont az ilyen gondokra jelentene megoldást. A honlap állítása szerint több szervezet is használja a programot prezentációkon, kommunikációs anyagokban, és mivel pont az oktatást elősegítendő szervezetről van szó, ezért a nagyérdeművel is megosztják, hogy a pattanásos képű kamaszok és a kitörni vágyó földrajztanárok is látványos grafikonok és ábrák segítségével mutathassák be életük témáját. 

A szoftver demográfia&társadalom, gazdaság&fejlődés, oktatás, környezet&energia, nemek, egészség témakörökben tartalmaz különböző mutatószámokat, többek között a beiratkozásról, várható életettartamról, nők arányáról a parlamentben. 

Mikor kiválasztunk egy mutatószámot, akkor a választott régiót megmutatja a térképen is a szoftver, színes pacákká változtatva az országokat, kiemelendő az adott területen mutatkozó különbségeket.

Emellett egy grafikont is kapunk, amin a kiválasztott országok és a hozzájuk tartozó érték szerepel. Szerencsére voltak annyira intelligensek a fejlesztők, hogy nem ugyanazt a diagramot használják az összes mutató esetén. Ezen már nem tudunk módosítani, tehát ha szívünk szerint kördiagramot csinálnánk, miközben a StatPlanet oszlopdiagramot mutat, akkor ezen itt nem módosíthatunk. Viszont az adatokat két kattintással Excel-be importálhatjuk, és akkor már azt csinálunk belőlük, amit nem szégyellünk. 

Ha egy előre beállított régiót választunk ki, de például nincsen szükségünk az összes európai országra és nem szeretnénk, ha Guernsey vagy Jersey is ott éktelenkedne az ábránkban, akkor egyszerűen kivehetjük őket.

Amennyiben több év adata is rendelkezésre áll, akkor azokat egyenként is megjeleníthetjük, illetve a teljesen haszontalan lejátszás gombra kattintva vizuálisan is követhetjük a változásokat. Szerencsére a program képes grafikont is csinálni a változásokból, így nemcsak egy újabb Excel-t gazdagító lehetőségről van szó.

A grafikon megjelenítő rész egyik érdekessége, hogy saját ábrát is létrehozhatunk, ahol egy koordináta rendszerben az x és y tengelyhez rendelhetjük az adatokat és ha szerencsénk van, akkor megtalálhatjuk két mutató között eddig bujkáló összefüggést. (Bevalhatjuk, hogy már gyerekkorunk óta erről álmodunk.) Ráadásul a program még megajándékoz minket egy trendvonallal és az egyenletével is, szóval minden igényünket kielégíti. Egyedüli probléma, hogy a nem egy évből származó adatokat nem tudja összevetni a szoftver és nem is mutatja a listában, hogy mely párosításoknak lesz egy üres lap a jutalma.

Ha egy térképet szeretnénk lementeni, akkor arra az export/import gombra kattintva van lehetőség. Amennyiben így tennénk, akkor meglepve tapasztalhatjuk, hogy nincsen effektív fájl létrehozás, a szoftver eltüntetni a különböző ablakokat a térkép elől és tájékoztat, hogy a Printscreen/Képszerkesztőmegnyitás/Beillesztés/Mentés kombinációval már gépünkön is tudhatjuk az áhított ábrát. Erre a feature-re még a fapados jelzőt is dicséret lenne használni, ennek ellenére nem lehet sok kifogásunk.

Mindent ezzel akarok!

Ha kipróbálja az ember a StatPlanet-et, akkor utána már csak azon fog gondolkodni, hogy hol tudná még hasznát venni az ott felhalmozott hatalmas mennyiségű adatnak, a diagramokat hova illeszthetné be. Ilyenkor azon is túl tud lendülni, hogy a kezelés először nem áll kézre és nem tudni, hogy mikor kell új adatbázissal frissíteni a tartalmat.

Akinek ilyen adatokkal kell foglalkoznia, az feltétlenül töltse le ezt az alkalmazást, nem fog csalódni benne;)

StatPlanet Letöltés     

Szólj hozzá!

Címkék: windows linux szoftver ingyenes tanulás macos x

A bejegyzés trackback címe:

https://letoltes.blog.hu/api/trackback/id/tr761475806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása