Prím Letöltés

Nincs megjeleníthető elem

Prím hírek

Nincs megjeleníthető elem

Prím Letöltés

A Prím Letöltés (letoltes.com) az egyik legnépszerűbb és legkorábbi magyar szoftver portál. A hozzá kapcsolódó blog célja, hogy bonckés alá vegye az ott elérhető izgalmasabb programokat, és az olvasókkal közösen megvitassa a letöltéssel, mint népszerű tevékenységgel kapcsolatos mindenféle tapasztalatokat.

Facebook - Prím Letöltés

Facebook - Prím Online

Üzenj nekünk!

Programot ajánlanál, szeretnéd ha valamiről írnánk, te írnál tesztet? Itt lehetőség, csak kattints.

Utolsó kommentek

Pusztuljanak a hasonmások - Duplicate Cleaner

2009.09.15. 15:44 Prím Letöltés

Ingyenes program, mely megkeresi azokat a fájlokat, melyek kétszer szerepelnek a számítógépünkön. A fájl összehasonlítás mellett zenéinket is meg tudja vizsgálni, ez a kifejezetten gyorsan dolgozó szoftver.

A fájlok másolgatása, áthelyezése, letöltése, programok telepítgetése közben óhatatlanul előfordul, hogy elkallódik 1-2 haszontalan copy, ami csak foglalja a helyet a számítógépünkön. Ezek kézi megkeresése még Chuck Norrisnak is komoly fejtörést okozna, ezért szerencsés, hogy vannak olyan programok, melyek elvégzik ezt helyettünk.

Egy egyforma fájlokat kereső program megírása nem is tűnik olyan megrázkódtató feladatnak, így az ilyen programok közötti különbséget a sebesség és a mellékes szolgáltatások jelentik. 

Tovább után megnézzük, hogy ilyen szempontból, hogy áll a Duplicate Cleaner és miként tisztítjuk meg vele meg merevlemezünket.

A kutatás elindítása előtt be kell állítanunk, hogy mibe kontárkodjon bele a Duplicate Cleaner. Először a mappákat kell kiválasztanunk. Itt a klasszikus átpakolós módszerbe futunk bele, annyi kiegészítéssel, hogy kivételeket is megadhatunk. Így például a Movies könyvtárban az XXX mappát nem vizsgáltathatjuk át, hiszen minden harmadik film címében benne van a "két lány" szópár, ezekből meg vétek lenne kitörölni akár egyet is. 

Ez után következik a fájlok szerinti szűkítés. A File Filter-el beállíthatjuk, hogy csak Office dokumentumokat, képeket, zenéket, filmeket, szöveg fájlokat szabadítsunk meg hasonmásuktól. Természetesen nem kötelező kompromisszumot kötni, és az összes fájlunk is vizsgálat alá eshet. Ezt követően még azt is meghatározhatjuk, hogy milyen szintű hasonlóságra keressen a program. Ezek a tartalom, fájlnév, méret, dátum. Ha mindegyiket bejelöljük, akkor az összes feltételnek teljesülnie kell ahhoz, hogy kidobja a program a rejtőzködő másolatokat, így ha nagy tisztogatásra készülünk, akkor érdemes csak a tartalom alapján kerestetnünk. 

Mint fentebb írtam, lehetőség van csak zenék között keresgélni. Míg a File Filter-t használva a Duplicate Cleaner csak az mp3, ogg, wma, wav, ape, flac fájlok között keres, addig az Audio Search menüpontot választva a szoftver nem a fájlnevet meg hasonló csacskaságokat néz, hanem az ID3 Tag-ben és más meta adatok között keresi az azonos előadóhoz, számcímhez, albumhoz tartozó dallamokat.

Mielőtt azt hinnénk, hogy az összes lehetőségünket kimerítettük a fő oldalon, még érdemes ellátogatnunk az Options menüpontba, ahol még finomhangolhatjuk beállításainkat. A rendszer- és almappáinkat, exe és dll fájljainkat, 0 bájtos kincseinket óvhatjuk meg itt a kutató tekintetek elől. Ezzel gyorsíthatjuk a keresést, hiszen olyan dolgokra nem vesztegeti az idejét a program, amit úgysem törölnénk.  

A Go gomb megnyomása és potenciális duplikációk felfedése után meg kell jelölnünk azokat a fájlokat melyektől megtisztítanánk a gépünket. Szerencsére ebben is segít a Duplicate Cleaner, a Selection Assistant-al könnyedén helyezhetjük el a véget jelentő pipát például a legrosszabb minőségű, legrégebbi, Letöltések mappában található fájlok mellett. Ha ezzel is megvagyunk, akkor már csak a törlés következik, ahol nem túl meglepő módon, még lehetőségünk van beállítani ezt-azt. A nem szimpatikus fájlokat a delete gomb megnyomása után azonnal kivégezhetjük, de átrakhatjuk őket a Lomtárba vagy egy általunk kiválasztott mappába, esetleg Hard Linket hozhatunk létre.

Hány éjszaka kell hozzá, hogy végigfusson az ellenőrzés?   

A lefutási idő nagyban függ attól, hogy milyen kikötéseket teszünk. Ha szabad kezet adunk a programnak, és már a tartalom alapján való egyezés elég a gyanúperhez, akkor sem kell éjszakára úgy hagynunk a gépet vagy kitakarítani az egész lakást, mire lefut a teszt. ( Persze, ehhez az is kell, hogy ne terabájtnyi adatokra eresszük rá a Duplicate Cleaner-t.)

Letöltsem?     

Ez a program nem tartozik azok közé a szoftverek közé, melyet minden nap használ az ember, de 2-3 havonta érdemes lefuttatni egy komolyabb ellenőrzést. És hogy addig sem feledkezzünk meg a program létezéséről, minden jelentősebb mappában helyezzünk el egy rá mutató parancsikont;)

Duplicate Cleaner Letöltés

3 komment

Címkék: windows szoftver ingyenes lemezkezelő

A bejegyzés trackback címe:

https://letoltes.blog.hu/api/trackback/id/tr931384127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tripsy 2009.09.16. 11:36:30

Hú de régóta kerestem már egy ilyen programot!!! Ez nagyon jónak tűnik, köszi a tippet :)

piroska87 2009.09.16. 13:49:32

kedves Csaba!

csatlakoznom kell tripsyhez!
köszönöm, hogy erre a végtelenül hasznos programra felhívta a figyelmemet!
remélem továbbra is megtartja ezen jó szokását ;)

pás
süti beállítások módosítása