Prím Letöltés

Nincs megjeleníthető elem

Prím hírek

Nincs megjeleníthető elem

Prím Letöltés

A Prím Letöltés (letoltes.com) az egyik legnépszerűbb és legkorábbi magyar szoftver portál. A hozzá kapcsolódó blog célja, hogy bonckés alá vegye az ott elérhető izgalmasabb programokat, és az olvasókkal közösen megvitassa a letöltéssel, mint népszerű tevékenységgel kapcsolatos mindenféle tapasztalatokat.

Facebook - Prím Letöltés

Facebook - Prím Online

Üzenj nekünk!

Programot ajánlanál, szeretnéd ha valamiről írnánk, te írnál tesztet? Itt lehetőség, csak kattints.

Utolsó kommentek

Vonalakból képet - Inkscape

2009.09.14. 14:38 Prím Letöltés

Ingyenes, magyar nyelvű program, mellyel vektorgrafikus képeket készíthetünk.A szoftver nyílt forráskódú, jóban van a XML, az SVG és a CSS szabványokkal. Támogatja a rétegeket, több féle effektust tartalmaz, kiegészítő letöltésével pedig pixel képek vektorossá alakítására is képes.

Vektorgrafikus gyorstalpaló:

A számítógépen létrehozott képek két nagy csoportba oszthatóak, pixel- illetve vektor grafikusra. Előbbi a klasszikus Paint-es ecsetes, rajzolgatós megoldás, ami nagyban hasonlít a kézzel való rajzolásra. Ezt nagyjából ismeri mindenki, így ezt tekintjük az alapnak. A pixelgrafikus képeknél végülis pontokat pakolunk egymás mellé és úgy alakul ki a kép. Ezeknek a pontoknak megvan a mérete, így ha túl közelről nézzük őket(=rázoomolunk a képre, felnagyítjuk) akkor látszanak a széleik, köznapi nyelven mondva elkezd pixelesedni a kép. Ezzel szemben a vektorgrafikus képek, ahogy nevükből adódik, vektorokból épülnek fel, melyek természetükből adódóan felírhatóak képletekkel.(Ugye-ugye, azok a középiskolai matek órák...) Így akárhogy növeljük, torzítjuk őket ugyanolyan tű élesek maradnak, ráadásul a méretük is sokkal kisebb, köszönhetően ennek. Persze, ha csak ennyi tulajdonsága lenne, akkor mindenki vektorokkal rajzolna, de a rendszernek megvannak a korlátai. Az alakzatokat csak színekkel és színátmenetekkel tölthetjük ki, a vonalak vastagságát állíthatjuk be és ENNYI. Ez nem túl sok, de így is kifejezetten jó képeket lehet létrehozni, ráadásul divatos is mostanság ez a módszer.

És mire jó? Azon kívül, hogy trendi képeket készíthetünk így, létrehozhatunk olyan grafikákat, melyeknek méretét gyakran kell változtatni, és lényeges, hogy mindig ugyanúgy nézzenek ki. Ilyenek például a céges logok, tervrajzok, weblapok...

Miután átrágtuk magunkat az alapokon, nézzük meg hogy mit is tud az Inkscape.

Mint láthattuk a vektorgrafikánál nem dúskálunk a különböző eszközökben, kell egy mutató amivel vonalakat, görbéket tudunk rajzolni, és egy másik amivel ki tudjuk ezeket tölteni. Ezek után már minden extrának számít. Természetesen vannak olyanok, amiket elvár az ember, míg mások a különbséget teremtik meg az egyes programok között. A kör,ellipszis, négyzet, téglalap rajzolása nélkül már ki sem adnak programot, a csillag és sokszög jelenléte pedig elismerő bólogatásra sarkall. A téglatest rajzoló már olyan eszköz, amibe nem fut bele az ember minden sarkon, a spirál pedig a biztos jó lesz valamire kategória.

Mivel a vonalak alapjait adó pontok az így elkészített képek alapjai, így ezek szerkeszthetősége kulcskérdés, egy ilyen program esetén. Szerencsére ilyen szempontból sem kell szégyenkeznie az Inkscape-nek, a pontokat szétválaszthatjuk és össze is rakhatjuk, szinte nincsen olyan állapot, amin ne tudnánk módosítani egy pillanat alatt.

A menük roskadoznak a különböző lehetőségektől, aki már komolyabban belemerült a vektorgrafika rejtelmeibe az örömmel fogja fogadni a széleskörű beállítási lehetőségeket.

Mivel én sajnos nem tartozom ebbe a kategóriába, a vektor grafikával való viszonyom kimerült a Photoshop idevágó képességeinek megismerésében, így csak csodálattól fűtött szájtátással figyelem az elém táruló menüpontok tengerét. Aki hozzám hasonló hiányosságokkal küzd, annak sem kell csalódottan a sarokba vágnia szoftvert, ugyanis nem véletlenül ez a program lett bemutatva.

Mivel nyílt forráskódú, teljesen ingyenes és nagyon sok nyelven elérhető, ezért az egyik legelterjedtebb program a kategóriájában. Az internet tele van különböző oktató anyagokkal és kiegészítőt is találunk hozzá szép számmal, így ha nekiugrunk akkor semmi akadálya sincsen, hogy az Inkscape-t használva váljunk profi vektor grafikussá. 

És kinek jó ez? 

Aki még csak most ismerkedik a vektorgrafikával azt komolyan megrémíthetik a lehetőségek, és sokáig tarthat míg eljut arra a szintre, hogy élvezettel és magabiztosan használja az Inkscape-et. Aki már tisztában van az alapokkal, az viszont hosszú távon építhet a szoftver képességeire, és sokáig hű társa lehet a vonalakkal és görbékkel való küzdelemben.       

Inkscape Letöltés

 

Szólj hozzá!

Címkék: windows linux szoftver ingyenes képszerkesztő magyarul beszélő

A bejegyzés trackback címe:

https://letoltes.blog.hu/api/trackback/id/tr281381177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása