Prím Letöltés

Nincs megjeleníthető elem

Prím hírek

Nincs megjeleníthető elem

Prím Letöltés

A Prím Letöltés (letoltes.com) az egyik legnépszerűbb és legkorábbi magyar szoftver portál. A hozzá kapcsolódó blog célja, hogy bonckés alá vegye az ott elérhető izgalmasabb programokat, és az olvasókkal közösen megvitassa a letöltéssel, mint népszerű tevékenységgel kapcsolatos mindenféle tapasztalatokat.

Facebook - Prím Letöltés

Facebook - Prím Online

Üzenj nekünk!

Programot ajánlanál, szeretnéd ha valamiről írnánk, te írnál tesztet? Itt lehetőség, csak kattints.

Utolsó kommentek

Fa és tinta kímélő honlap nyomtatás - Printee

2009.10.27. 15:06 Prím Letöltés

Ingyenes kiegészítő az Internet Explorer-hez, mellyel nyomtató baráttá tudjuk tenni az oldalakat. A szoftver többféle beállítással is rendelkezik, a teljes átalakításon kívül kivehetjük a számunkra lényegtelen részeket. Más böngészőre is van alternatíva, erről is szót ejtünk majd.

Mikor ki akarunk nyomtatni egy honlapot, akkor a legtöbb esetben nincsen szükségünk az ott lévő összes ábrára, menüpontra, reklámra, design elemre. Ezek nem csak feleslegesen fogyasztanak több patront, hanem 2 oldalra száműzik azt a tartalmat, ami bőven elférne egyen is. Elvileg ezt a helyzetet oldaná meg a nyomtatható verzió funkció, viszont ez csak a portálokon és ott is a cikkeknél érhető el, a címoldalon például nem, ráadásul sokszor az illusztrációk is elvesznek. Megoldás lehet még a szövegszerkesztőbe való kimásolás, de ezt hosszútávon az csinálja, akinek órabérért nyomtat honlapokat.

Az ilyen jellegű gondokra jelent megoldást a Printee for Internet Explorer, mely a böngészőben egy új eszközt hoz létre, és hozza el nekünk a tökéletes megoldást.

Az install nem kéne, hogy különösebb gondot jelentsen, egyedül arra kell figyelni, hogy miután feltelepült a program, az Explorer-ben a kezdőlap, nyomtatás gombokat tartalmazó sávon kövér jobb klikket kell nyomni, és a Testreszabás/Parancssorok hozzáadása és eltávolítása menüben pakoljuk előre a Printee ikonját, különben csak bujkálni fog a tovább nyíl mögött. 

Miután minden a helyére került kattintsunk a kis ikonon, és elénk tárul A menüsáv. Designban a 90-es évek honlapjait idézi, de ha ez zavarna, akkor a File/Options menüben ezen változtathatunk.

A Printee aktiválása után a legegyszerűbben úgy állíthatunk elő nyomtatóbarát verziót, ha a Grab gombra kattintunk. Ekkor eltűnnek a felesleges elemek az oldalról, csak a szöveg, a képek és a linkek maradnak meg. Az eredmény nem túl szép, de annál jobban kezelhető.

Amennyiben nem szeretnénk ilyen drasztikus változások eszközölni, esetleg kicsit több mindent hagynánk meg az adott oldalból, akkor érdemes a select menüpont felett elidőzni. Autoselect módban megmutatja nekünk a program azokat a részeket, amiket ő megtartana az oldalból. Ha ezzel nem lennénk felhőtlenül megelégedve, akkor a Track/Retangle lehetőségek közül választva módosíthatunk a kijelölésen. A kiválasztás során az oldal különböző elemeit ítélhetjük nyomtatásra érdemesnek, illetve pusztítandó területeknek, így arra nincsen lehetőség, hogy például mondatatokat szedjünk ki. A két mód között csak annyi különbség van, hogy a Track-el egyenként választhatjuk ki a területeket, míg a Retangle eszközzel, ha valakinek a nevéből nem derült volna ki, egy kört téglalapot rajzolva mutathatjuk meg azokat a területeket, amelyekre fáj a fogunk. 

A format menüben eBook, Newspaper, Novel, Terminal nézetre optimalizált változatát kaphatjuk meg a kiválasztott szövegeknek. Nyomtatáshoz az újság megoldás tűnik a legjobbnak, mivel minden sallangot eltüntet és még hátteret sem rak a szöveghez. 

Amennyiben csak kisebb változtatásokat eszközölnénk az oldalon, akkor a no image/background gombokra kattintva azonnal eltüntethetjük a képeket az oldalról, és a háttértől is megszabadulhatunk. Előbbinek megvan az az előnye is, hogy nem csak a képeknek mondhatunk nem túl fájdalmas búcsút, hanem a bannereket is eltüntethetjük. 

Azon felbuzdulva, hogy csak a lényeges információkat hagyjuk meg adott oldalból, könnyen át tudunk lendülni a ló túloldalára. Például az Index címlapjának a információtartalmát 6-7 kattintással (ügyesebbek 3-al) tudjuk arra csökkenteni, hogy mi a dátum, és hogy ma Szabina névnap van. (Innen üdvözlünk minden érintettet.) Szerencsére a szoftver rendelkezik visszavonás gombbal, illetve a Close-ra tenyerelve mindent visszaállíthatunk az eredeti állapotra, tehát attól sem kell félni, hogy maradandó károsodást okozunk.

Ha válságkezelés címszó alatt minimálisra szeretnénk csökkenteni a tinta felhasználást, akkor még a szövegek betűtípusán is változtathatunk (tartalmaz a program külön patronkímélő fontot is), és elméletileg a kiválasztott területek szélességét is módosíthatnánk, de a gyakorlatban ennek semmilyen látványos jelét nem láttam.

Telepítsem?

A program nem foglal sok helye, a memóriát sem csapja a földhöz, ráadásul könnyen is kezelhető és hasznos is, ezért érdemes minden Internet Explorer felhasználónak telepítenie, bármikor jól jöhet

Printee for Internet Explorer Letöltés

De mi van azon nem túl elhanyagolható hányaddal, akik nem a Microsoft nem minden tekintettben éllovas böngészőjén keresztül csodálkoznak rá az internet világára. 

Nekik lehet megoldás az Aardvark, mely telepíthető a Firefox-hoz, illetve könyvjelzőként elmentve más böngészők alatt is futtatható. A Printee funkcióiból csak a különböző elemek eltüntetését tartalmazza, így nem érhető el olyan jó eredmény, de a semminél mégis jobb. Az más kérdés, hogy egy nyomtatásra azért be lehet ugrani az Internet Explorer-be.

1 komment

Címkék: windows szoftver internet ingyenes böngésző munkaasztal

A bejegyzés trackback címe:

https://letoltes.blog.hu/api/trackback/id/tr261479025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piroska87 2009.10.27. 18:08:31

Ismételten egy kitűnő bejegyzés. És még a névnapot is belcsempészi! Kiváló!
süti beállítások módosítása