Prím Letöltés

Nincs megjeleníthető elem

Prím hírek

Nincs megjeleníthető elem

Prím Letöltés

A Prím Letöltés (letoltes.com) az egyik legnépszerűbb és legkorábbi magyar szoftver portál. A hozzá kapcsolódó blog célja, hogy bonckés alá vegye az ott elérhető izgalmasabb programokat, és az olvasókkal közösen megvitassa a letöltéssel, mint népszerű tevékenységgel kapcsolatos mindenféle tapasztalatokat.

Facebook - Prím Letöltés

Facebook - Prím Online

Üzenj nekünk!

Programot ajánlanál, szeretnéd ha valamiről írnánk, te írnál tesztet? Itt lehetőség, csak kattints.

Utolsó kommentek

Copy-Paste a múzsád? - Viper The Anti-plagiarism Scanner

2009.09.25. 14:55 Prím Letöltés

Ingyenes program, mellyel plágium gyanús dokumentumokat tudunk ellenőrizni. A szoftver nem csak az interneten, hanem helyi fájlokban is tud keresni. 

Különböző dolgozatok, beadandó házik, szakdolgozatok elkészítésének ideális módja a Google pofozgatása, majd a Ctrl+C/Ctrl+V billentyűkombinációk ütemes nyomkodása. 1-2 szó átírásával, formázgatással elég könnyen el is készülhet életünk műve, melyről általában már a szerzője sem tudja megmondani, hogy honnan lopkodta gyűjtötte össze kemény munkával az alapanyagokat. Persze az ilyen fajta alkotó tevékenységet nem feltétlenül értékelik elismerő vállveregetéssel, de kevés olyan eszköz van, amivel kiszűrhető lenne. A legegyszerűbb módszer a kifejezetten gyanús mondatok Google-ben való megforgatása, mely felemás sikereket szokott hozni. De aki olyan amatőr, hogy bele sem piszkál a szövegekbe, az meg is érdemli, hogy újrázzon, és most máshonnan szedje össze a dolgozatba valót.

Persze ma már kevesen vannak, akik egyáltalán nem alkalmazzák a copy-paste nyújtotta lehetőségeket, de egyáltalán nem mindegy, hogy 3 gombbal írjuk meg az egészet (segítek: Ctrl,c,v) vagy jobban kihasználjuk a billentyűzet nyújtotta lehetőségeket. A plágium-szint megállapítása külön művészetnek tűnik, ezért is jó ha van egy programunk, ami megállapítja ezt nekünk. Ilyen például a Viper.

A plagiarism check szavakra guglizva elég sok oldalt találhatunk, melyek ellenőrzik írásunkat, akkor minek kell külön program hozzá? A Viper egyik nagy előnye, hogy nem csak az internetet nyálazza át, hanem számítógépünkön lévő írásokkal is össze tudja vetni a szövegünket. Szóval, ha megvannak az utóbbi évek dolgozatai, akkor könnyen meg lehet találni azokat, akik jó pénzért szívvel adták oda már megírt alkotásaikat. Másik oldalról nézve pedig másoló tevékenységünk elburjánzásának mértékét leshetjük meg ezzel a funkcióval.

A Viper kezelése kifejezetten egyszerű, legnagyobb célcsoportját képző bölcsészekhez van hangolva. Az egyes lépéseken készséggel végig vezet, és az eredményeknél összehasonlító táblázatot is csinál, hogy pontosan lehessen látni a kritikus mondatokat.

A szövegeket a program fel is tölti a saját rendszerébe, így folyamatosan bővül az adatbázisa olyan anyagokkal is, amik nem feltétlenül találhatóak meg az interneten. Ezekhez természetesen senki más nem fér hozzá, így nem kell félnünk, hogy így használják fel írásainkat. 

Az ilyen programok igazi mérő ereje, hogy milyen magabiztossággal találják meg a plágium gyanús részeket. Természetesen nem egy zseniális nyelvész bújik meg a szoftver bájtjai között, azzal, ha átírunk ezt-azt, alapvetően kijátszható a rendszer. Amúgy is vannak kisebb gondok a szoftver keresőjével, a blogon megjelent korábbi írásokat nem minden esetben találta meg, pedig nem is változtattam a szövegeken.

Heuston, Heuston, válaszolj

A program használatához regisztrálnunk kell a honlapján is, és minden alkalommal csatlakoznunk a szerverére, ami nem túl üzembiztos része a szoftvernek. Néha az utolsó lépéseknél mondja be az unalmast a kapcsolat, sőt nálam több fájl egyszerre való ellenőrzésénél mindig erre hivatkozva állt meg a művelet.

Konklúzió

A program egyáltalán nem tökéletes, de a használata egyszerű, ráadásul nem csak az internettel veti össze a dokumentumokat. Ennyi pénzért (még mindig ingyenes) érdemes futnunk vele néhány kört, ha olyan anyagunk van amire rávetődhet a gyanú árnyéka.  

Viper Letöltés 

Megj.: Aki tud ennél jobb ár-érték arányú programot az ne tartsa magában, mindenkinek jót tesz vele. 

Szólj hozzá!

Címkék: windows szoftver ingyenes tanulás dokumentumkezelés

A bejegyzés trackback címe:

https://letoltes.blog.hu/api/trackback/id/tr671406552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása