Prím Letöltés

Nincs megjeleníthető elem

Prím hírek

Nincs megjeleníthető elem

Prím Letöltés

A Prím Letöltés (letoltes.com) az egyik legnépszerűbb és legkorábbi magyar szoftver portál. A hozzá kapcsolódó blog célja, hogy bonckés alá vegye az ott elérhető izgalmasabb programokat, és az olvasókkal közösen megvitassa a letöltéssel, mint népszerű tevékenységgel kapcsolatos mindenféle tapasztalatokat.

Facebook - Prím Letöltés

Facebook - Prím Online

Üzenj nekünk!

Programot ajánlanál, szeretnéd ha valamiről írnánk, te írnál tesztet? Itt lehetőség, csak kattints.

Utolsó kommentek

A Google az arcodra kíváncsi - Picasa

2009.09.23. 13:46 Prím Letöltés

A Google ingyenes kép rendszerező és szerkesztgető programja, mely szoros kapcsolatot ápol az ugyanilyen néven futó fotó megosztó oldallal. Az új 3.5-ös verzió legnagyobb újdonsága az arcfelismerő szolgáltatás.  

A digitális fényképezőgépek megjelenésével mindenkiből előtört a benne szunnyadó fotóművész, és a gondosan ellőtt 35-ös tekercsek műremekeit felváltották a több száz darabos albumok. Ennek a folyamatnak a memória gyártók sem szabtak korlátot, így egy kissé mozgalmasabb év után gordiuszi bonyolultságúvá alakult a képek mappa, amit csak egy gondos és logikus (a leggyakoribb emberi tulajdonságok) munkával felépített könyvtárszerkezet vagy egy képrendszerező program tudott feldolgozhatóvá tenni.

Utóbbiból találunk szép számmal a piacon, a leggyakrabban használtak az InfranViewACDSee. Persze szép és jó volt, hogy volt egy csomó képünk, de ezeket valahogy meg is kellett mutatnunk másoknak, aminek az egyik módja a közös monitor előtt görnyedés volt, illetve az egyre sebesebb internet mellett már használható online képfeltöltő oldalak (pl.:Flickr) alkalmazása.( A közösségi oldalakon is a leggyakrabban használt funkció a képfeltöltés.) Persze csak úgy nem lehetett feltolni a képeket a netre, azokat még pofássá kellett mismásolni, amihez egy egyszerű képszerkesztő program is dukált.

Ez az egész herce-hurca, a netes megosztást is beleszámolva, minimum 3 alkalmazással való szorosabb barátságot jelent, amire nem vágyik mindenki. A Google ezt a problémakört hidalta át a Picasa nevű képmegosztójával és a hozzá kapcsolódó asztali alkalmazással, aminek 3.5-ös változatát Tovább után vesézzük ki. 

Rendezgessünk

Szóval van nekünk egy képrendszerező funkciónk. A Picasa első induláskor szépen végignyálazza az összes (vagy a kiválasztott) mappánkat és kigyűjti képeinket. Ha új képek kerülnek a gépre, azokat automatikus felveszi, szóval nem kell vele sokat erőlködnünk. Alap helyzetben a képernyő bal oldalán lévő könyvtárszerkezetből válogathatjuk ki a képeinket, de van keresőnk is, ami az indexelésnek köszönhetően pillanatok alatt előkeríti a romantikus lelkünk által "Mi" névre keresztelt képeket és mappákat.

Persze a PI43224.jpg és hasonló elnevezésekkel nem leszünk előrébb, a csoportos újrakeresztelésnél sokkal jobb megoldás a cimkék alkalmazása. Ezt még megfejelhetjük azzal, hogy best of képeink mellé egy csinos csillagot pakolunk. Emellett a Picasa is segítségünkre lehet, ugyanis képes kiszűrni azokat a képeket, melyeken valamilyen arcberendezés is helyet kapott, így a 2 hetes hegyreföl-hegyrele kirándulás 2000 képe közül pillanatok alatt előkereshetjük azokat, melyeken a csúcsra jutás örömétől átszellemült/kimerültségtől széteső arcok vannak.

Meg kell említeni, hogy az egyszerű képnéző funkció mellett van egy Timeline nézetünk is, ami kifejezetten látványos, de teljesen haszontalan, ráadásul screenshotot sem lehet róla csinálni.

Kép forgácsolás

A Picasában helyett kapott egy minimális szintű szerkesztő is, amivel a nem teljesen használhatatlan képeinket tudjuk nézhetővé tenni. többek között van vörös szem eltávolítónk, szöveget rakhatunk a képre, és mindenki kedvenc művészképpé varázsoló eszköze, a szépia sem maradhatott ki.

Menün keresztül egyszerre több képet is alakíthatunk, de itt be kell érni a forgatás, auto contrast/color, vörösszem és színséma funkciókkal.

Google mindenhol

Az alapvetőnek tekinthető, hogy a Picasán keresztül feltölthetjük a Google Web Albumok közé a képeinket, de az a sebesség amivel ezt a program teszi, már a félelmetes kategóriába tartozik. Ha egyszer kipróbáltuk, akkor utána már csak ezt akarjuk használni feltöltésre, és ez most nem fizetett hirdetés:)

Természetesen a Blogger-be való feltöltéstől is csak 1 gombnyomás választ el minket, és a Google Earth-ben is bejelölhetjük, hogy hol készült az adott kép.

3.5 újdonságai

A korábban már említett arc felismerő funkciót sikeresen kibővítettek a Google-nál, most már nem csak észreveszi, hogy arc van a képen, hanem fel is ismeri annak tulajdonosát. Mielőtt a Google BigBrother szavak között véglegesítenénk az egyenlőség jelet, azért vegyünk egy pillantást arra, hogy gyakorlatban, hogy is megy ez.

A funkciót egy jól sikerült buli képein próbáltam ki, aminek egyenes hozadéka, hogy a fényviszonyok nem voltak tökéletesek és egyesek arca a bevitt alkoholnak köszönhetően meglehetősen rendellenes alakot vett fel. Ennek ellenére a program nagyon jól vizsgázott. Szépen összegyűjtötte az azonos fejhez tartozó képeket, ahol már csak meg kellett adni a nevet, melyet azonnal párosított a gmail-es címlistánkkal, és így bezárult a kör.

Akiről csak egy képet talál a szoftver az külön kerül, illetve a beazoníthatatlan fejek is ugyanitt végzik. A tesztképeken lévő 15 személyből csak 1-nek sikerült minden fotón úgy elváltoztatnia az arcát, hogy a Picasa nem ismerte fel a nagyfokú hasonlóságot önmagával. Szerencsére kézzel is beállíthatjuk a neveket, illetve ha mi valamit arcnak nézünk, és a Picasa nem bökte ki, akkor helyesbíthetünk. 

A másik beharangozott új funkció a Google Maps-el való kapcsolat. Most már nem kell az Earth-öt használnunk, ha bejelölnénk a fotózás helyét, mivel a sokkal gyorsabb és kényelmesebb Maps-et integrálták a programba az összes lényeges funkciójával( keresés,  többféle nézet) együtt. Ez nagyon jó ötlet volt felhasználói szempontból, az más kérdés, hogy az Earth-től vesz el piacot, de emiatt főjön a Google feje.

Meg kell még említeni, hogy nagyon büszkék voltak fejlesztők arra, hogy az új verzióban gyorsbillentyűkké tehetjük leggyakoribb cimkéinket és egy gombbal tölthetünk fel és oszthatjuk meg másokkal képeinket. Aki ezeket nem szükséges fejlesztésnek, hanem előremutató újításnak tekintik, azok nyugodtan örvendezzenek, a többieknek megteszi egy elismerő mosoly.

Összegzés

A Picasa tökéletes választás lehet mindenkinek, aki rendben szeretné tudni képeit, csinosítgatna rajtuk, webre pakolná őket. Az újítások hasznosak ÉS látványosak, nem úgy mint a Chrome esetén, a használat még mindig pofon egyszerű.

Aki tud jobbat az ne tartsa magában, a többiek meg kattintsanak a letöltésre.

Picasa Letöltés 

 

Szólj hozzá!

Címkék: windows szoftver ingyenes multimédia képszerkesztő új verzió

A bejegyzés trackback címe:

https://letoltes.blog.hu/api/trackback/id/tr651401724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása