Prím Letöltés

Nincs megjeleníthető elem

Prím hírek

Nincs megjeleníthető elem

Prím Letöltés

A Prím Letöltés (letoltes.com) az egyik legnépszerűbb és legkorábbi magyar szoftver portál. A hozzá kapcsolódó blog célja, hogy bonckés alá vegye az ott elérhető izgalmasabb programokat, és az olvasókkal közösen megvitassa a letöltéssel, mint népszerű tevékenységgel kapcsolatos mindenféle tapasztalatokat.

Facebook - Prím Letöltés

Facebook - Prím Online

Üzenj nekünk!

Programot ajánlanál, szeretnéd ha valamiről írnánk, te írnál tesztet? Itt lehetőség, csak kattints.

Utolsó kommentek

Program prezentáló program - Wink

2009.09.11. 15:58 Prím Letöltés

Ingyenes program, mellyel szoftverekkel kapcsolatos használati útmutatókat és prezentációkat készíthetünk. A bemutatóba audió kommentárt, szöveg buborékokat, navigációs gombokat is elhelyezhetünk.

Mikor egy programban szeretnénk megmutatni valaminek a működését, esetleg magának a szoftvernek a használatát, akkor csak kényszermegoldásokból választhatunk. Az egyik, hogy folyamatosan screenshotokat készítünk, majd ezekhez fűzünk kommentárokat, majd ebből PPT-t vagy videót gyártunk. A másik megoldás, hogy felvesszük az egész tevékenységünket a programmal, ezzel generálva egy több gigabájtos fájlt, majd ezt megvágjuk, feliratokat és más okosságokat helyezünk el benne, alámondást készítünk és közben mindenkit a pokolba kívánunk, aki kitalálta az oktatóvideó készítését.

Ezen a helyzeten tud segíteni a Wink, mellyel könnyedén tudunk ilyen célra jól használható bemutatókat készíteni.

Felvétel

A program használat két részből tevődik össze. Az egyik a műveletek rögzítése, a másik pedig a prezentáció elkészítése. Előbbi nem nagy ördöngösség. A új anyag készítésénél ki kell választanunk, hogy az egész képernyőt, egy konkrét ablakot, vagy egy kijelölt területet szeretnénk felvenni, illetve, hogy milyen interakciókra készüljön kép. Felvételi módból 3 féle van. Az egyik a hagyományos gombnyomásra villantós megoldás, ennek extended verziója a Timed capture, mely a fényképezőgépek sorozatfelvétel funkcióját hozza el a gépünkre. A harmadik, és egyben leghasznosabb módszer pedig az input driven capture, mely akkor készít pillanatfelvételt, mikor megnyomunk egy gombot illetve kattintunk. Ezzel elkerülhető, hogy az egérrel való hadonászásunkat archiváljuk.

Utómunka

Ha rögzítettük az eseményeket, akkor jön a munka oroszlán része, a prezentáció elkészítése. Az egyes diákra audió kommentárt, szövegdobozokat, képeket, alakzatokat és navigációs gombokat helyezhetünk el.

Alakzatból meglehetősen sokat tartalmaz a program, ezekkel csak az a kisebb probléma van, hogy vektor grafikával készültek. Ennek megvan az az előnye, hogy akárhogy változtatjuk a grafika alakját, az nem fog pixelesedni, hátránya viszont, hogy vektor-grafikusan rajzolni nem 2 perc alatt lehet megtanulni, így ha valamin módosítanánk, akkor lesz 1-2 kellemetlen pillanatunk. De ez nem olyan nagyprobléma, tekintve, hogy tényleg NAGYON SOK előre elkészített grafika van a programban.  

A navigációs gomboknak nevükből adódóan az a szerepük, hogy ugráltassanak minket a diák között. Szerencsére nem csak előre és hátra közlekedhetünk, hanem egy nem sorrendben következő lépést és URL-eket is megjelölhetünk célként. 

A diákat template-ek segítségével személyre is szabhatjuk, így a céges logoval, navigációs gombokkal nem kell terhelnünk a screenshotokat.    

Vetítés

Miután elkészítettük az egyes diákat, következik a mozgásba hozás. A program lementi az egér pozícióját, és animálja a mozgását egyik screenshot állapotból a másikba, így olyan mintha az egész tevékenységünket felvettük volna. A diák közötti mozgás pedig vagy a navigációs gombokkal történik, vagy ezek hiányában a beállított idő után automatikusan lép tovább a program.

Az elkészült művünket Flashben menti el a program, de lehetőségünk van EXE, HTML, PDF, PostScript formátumba is exportálni a végterméket. Előbbivel annyi probléma van, hogy sokaknak problémát okoz, hogy nincsen dedikált program a swf fájlok lejátszására, és a böngészőt nem tekintik erre alkalmas eszköznek, míg utóbbiaknál az interaktivitás veszik ki a prezentációból. 

Ami viszont nagyon hiányzik a Winkből, az a videoba való konvertálás. Így ha létrehoztunk egy végig időzített továbblépésekkel futó prezit, akkor azt nem tudjuk egy mozdulattal emészthető formába rakni, hanem egy külső programot is fel kell használnunk. 

Summa 

A Wink egy méltánytalanul keveset emlegetett program, mely egy amúgy komoly fejtörést és hajtépést okozó tevékenységet tesz könnyen emészthetővé. Aki ezzel kezd hozzá az első ilyen prezijéhez, az elmélkedjen el egy percig, hogy e nélkül mit kéne csinálnia, és nevessen azokon akik nem tudnak a Wink-ről:) 

Wink Letöltés

Szólj hozzá!

Címkék: windows linux szoftver ingyenes tanulás iroda

A bejegyzés trackback címe:

https://letoltes.blog.hu/api/trackback/id/tr311375355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása