Prím Letöltés

Nincs megjeleníthető elem

Prím hírek

Nincs megjeleníthető elem

Prím Letöltés

A Prím Letöltés (letoltes.com) az egyik legnépszerűbb és legkorábbi magyar szoftver portál. A hozzá kapcsolódó blog célja, hogy bonckés alá vegye az ott elérhető izgalmasabb programokat, és az olvasókkal közösen megvitassa a letöltéssel, mint népszerű tevékenységgel kapcsolatos mindenféle tapasztalatokat.

Facebook - Prím Letöltés

Facebook - Prím Online

Üzenj nekünk!

Programot ajánlanál, szeretnéd ha valamiről írnánk, te írnál tesztet? Itt lehetőség, csak kattints.

Utolsó kommentek

Ingyen majdnem-Photoshop - GIMP

2009.08.17. 16:48 Prím Letöltés

Ingyenes, multi platform képszerkesztő program, mely nem sokban marad el a Photoshop lehetőségeitől. Az alap funkciókon túl képes a rétegek, maszkok kezelésére, nagy számú effektet tartalmaz és a vektor grafika sem feltétlenül fog ki rajta.

 

Képszerkesztőre egyszer mindenkinek szüksége lesz. Valaki a családi fotókat szeretné rendbe rakni, kivágni részeket, mások trükköznének, csavarnának míg van egy réteg, aki munkaeszközként tekint ezekre a programokra és csoda dolgokat tud kihozni belőlük. Ahogy nőnek a programmal kapcsolatos igények, úgy lesz egyre összetettebb a használat, és egyre ilyesztőbb a szoftver a nem profi felhasználóknak. 

Tovább után meglessük, hogy a Gimp hogyan tud lavírozni a kezelhetőség és a funkciók tengerének nem túl széles ösvényén, és lehet e alternatívája a Photoshopnak.

Funkciókban szerencsére nem szenvedünk hiányt, az "alap" eszközök több féle mintával, a Photoshop-ot felülmúló színátmenetekkel vannak megtámogatva és olyan kellékek sem maradtak ki, mint az elmosás, klónozó eszköz, fakítás/sötétítés, vektoros egyenes/görbe rajzolása. A PS-hez képest nem nagyon látunk olyan eszközt, amire azt mondhatnánk, hogy "basszus, eddig hogy tudtam e nélkül élni?", sőt a mérőeszközön kívül nincs is olyan kellékünk, amivel máshol nem találkozhattunk.  

Ennyi féle firkáló eszköz után, már egyértelműnek tűnik, hogy a GIMP kezeli a rétegeket. Ezeket természetesen mozgathatjuk és torzíthatjuk, állíthatjuk az átlátszóságot, a megjelenítési módot( pl.: overlay) és maszkokat is rendelhetünk az egyes rétegekhez. Sajnos a Layer Style funkció kimaradt ebből a programból is, de más úton azért elérhetjük az ott megismert a hatásokat.  A rétegekhez nem tudunk külön szín beállításokat rendelni, de ez legyen a legnagyobb bajunk, mert a többi, már ismert funkció él, és örömmel várja, hogy használatba vegyük. Már csak az a kérdés, hogy ezt sikerül e véghez vinnünk, mert ahogy szórakozunk a rétegekkel, úgy futunk bele a kis kezelési érdekességekbe, amik megakaszthatják a folyamatos munkát és aktív fejvakargatásra kényszeríthetik az embert. 

Szűrők név alatt találkozhatunk a különböző effektekkel/hatásokkal. Ezekből szép számmal került a programba, a különböző elmosások és torzítások egész sorát találhatjuk meg itt. Ezek egy része egyszerű művelet, míg mások több lépésben érik el a kívánt hatást. Amennyiben valamelyik hatást mégsem találnánk, akkor sem kell harakirit elkövetni, mivel az internetről további effektet tölthetőek le.

A szűrők használatánál is gondban lehet az, aki Photoshop-on szocializálódott, mivel a dolgok nem feltétlenül úgy történnek, ahogy várnánk, dehát mi ez, ha nem kihívás:)

Szerencsére a program meg tudja nyitni és menteni is tudja a PSD fájlokat, így ez sem jelenthet gondot. E mellett még az alábbiakat képes kezelni (forrás: wikipedia):

A GIMP az alábbi fájlformátumokat képes mind megnyitni, mind menteni:

A GIMP az alábbi fájlformátumokat képes megnyitni, de nem tud ezekbe a formátumokba menteni, vagy exportálni:

  • PDF dokumentumok (.pdf)

A GIMP az alábbi formátumokba csak menteni tud, megnyitni nem tudja:

  • HTML táblázat színes cellákkal (.html)

  • C forrásfájlok tömbként (.c vagy .h)

  • MNG animációk (.mng)

 

És azt tudja, hogy....?

A GIMP kifejezetten népszerű programnak számít, így a neten több kiegészítő is találhatunk hozzá, mellyel úgy funkciókkal ruházhatjuk fel. Természetesen nem minden esetben sikerül másolni a nagy idol tulajdonságait, így ami a fotóboltban 3 kattintás az itt akár 5 perces bűvészkedés is lehet. Szerencsére tutorialból sem szenvedünk hiányt, ezzel kapcsolatban az jelent nem csekély problémát, hogy ezek angol nyelven készülnek, míg a program nyelvének átállítása embert próbáló feladat.

A PS egyik nagy előnye a CMYK kezelés, mely az ingyenes programokból általában kimarad. (Nem véletlenül, nem igazából éri meg még ezt külön kifejleszteni, ha a felhasználók nagyrésze azt sem tudja, hogy mi az.) A GIMP elméletileg tudja kezelni ezt a formátumot, de a hírek szerint gyakorlatilag akadhatnak gondok. Természetesen a webre alkotóknak ez nem jelenthet problémát, ráadásul ők külön örülhetnek annak, hogy gif-es animációt is lehet készíteni a programmal.  

Kidobjam a Photoshop-ot?

A válasz egyértelműen nem. A GIMP nem igazán tud újat mutatni az Adobe zászlóshajójához képest. Ellenben, ha még nem fektettünk be egy PS-be, akkor érdemes ezzel a programmal futni egy kört, hiszen a funkciók nagy része itt is megtalálható, maximum máshol kell keresni:P A kezelés nem a leghülyebiztosabb, így eltarthat egy ideig mire rájövünk, hogy mit pontosan, hogyan is csináljunk. Biztosan megvan a maga logikája a dolgoknak, de eddig nekem még nem mindenhol sikerült rájönnöm erre:)

Ettől függetlenül a funkciók száma kielégítő lehet még egy haladó felhasználónak is, szóval nem kell több tízezreket költeni egy új Photoshopra, amikor ezzel a programmal is mindent megoldhatunk, és még fizetni sem kell érte. 

GIMP Letöltés

Szólj hozzá!

Címkék: windows linux szoftver ingyenes képszerkesztő magyarul beszélő macos x

A bejegyzés trackback címe:

https://letoltes.blog.hu/api/trackback/id/tr271315674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása