Prím Letöltés

Nincs megjeleníthető elem

Prím hírek

Nincs megjeleníthető elem

Prím Letöltés

A Prím Letöltés (letoltes.com) az egyik legnépszerűbb és legkorábbi magyar szoftver portál. A hozzá kapcsolódó blog célja, hogy bonckés alá vegye az ott elérhető izgalmasabb programokat, és az olvasókkal közösen megvitassa a letöltéssel, mint népszerű tevékenységgel kapcsolatos mindenféle tapasztalatokat.

Facebook - Prím Letöltés

Facebook - Prím Online

Üzenj nekünk!

Programot ajánlanál, szeretnéd ha valamiről írnánk, te írnál tesztet? Itt lehetőség, csak kattints.

Utolsó kommentek

Lime, nem csak mojitohoz - LimeWire

2009.08.10. 12:47 Prím Letöltés

P2P megosztó szoftver, mellyel elsősorban zenéket és videókat cserélhetünk, de lehetőség van képek, programok és dokumentumok nagy közönség elé tárására is. Az 5-ös verziótól már barátainkra is szűkíthetjük csere-berélők körét. A LimeWire Java-ban lett megírva, így operációs rendszertől független.

Mikor a torrentezésre gondolunk, akkor nagy, több gigájtos programok, teljes diszkográfiák, Lost összes évad jár a fejünkben. De mi van akkor, ha egy konkrét számra van szükségünk? Kikeressük az egyik albumot amin rajta van, aztán a többi számot hagyjuk a fenébe? Nincsen egyszerűbb megoldás? Esetleg pár megás vicces videót szeretnénk újra látni, amit megevett az egyik vírus és így búcsút mondhattunk neki?

A LimeWire jellemzően ilyen problémákra jelent megoldást. Megadhatunk megosztásra könyvtárakat, melyekben kereshet a rendszer, és ez alapján töltenek le tőlünk és mi is így juthatunk fájlokhoz. Lehetőség van egyes emberek megosztásait is böngészni, de ez nem kiemelt feature. Ha egy fájl többeknek is megvan, akkor természetesen mindenkitől tölthetünk, így nem kell egy ember szűk feltöltési sebességére szorítkoznunk, ebből következik, hogy meglehetősen gyors megoldásról van szó.

A kezelt fájl formátumok száma meglehetősen magas, itt a teljes lista( a hivatalos wikiről copyzva):

  • Audio - aif, aifc, aiff, au, fla, flac, kar, lqt, m4a, med, mid, midi, mod, mp3, mpa, ogg, ra, rmi, rmj, shn, snd, wav, wma
  • Documents - doc, dvi, htm, html, lit, pdf, ps, rtf, sxw, tex, txt, xml (doc, pdf and rtf are sensitive file types and aren't shared by default.)
  • Images - gif, img, jpe, jpeg, jpg, png, tif, tiff
  • Programs (Windows) - 7z, ace, arj, bin, bz2, cue, deb, dmg, exe, gz, gzip, hqx, iso, jar, pl, rar, rpm, sit, tar, taz, tgz, z, zip
  • Programs (Linux and Mac OS) - 7z, awk, bin, bz2, csh, cue, deb, dmg, gz, gzip, hqx, iso, jar, jnlp, mdb, nrg, pl, rar, rpm, sh, sh, shar, sit, tar, taz, tgz, z, zip, zoo
  • Video - asf, asx, avi, cdg, dcr, idx, jve, mkv, mov, mp2v, mp4, mpe, mpeg, mpg, mpv2, nsv, ogm, qt, ram, rm, smi, srt, sub, swf, wmv
  • Other - arc, bz, c, ccd, h, java, l6t, lwtp, m, mime, mlv, pf, pkg, pmf, py, pyc, pyo, pyz, rmvp, sea, tbz, toast, ua, wax, wm

 

Ha mindezekhez hozzá vesszük, hogy a LimeWire kezeli a torrent és magnet fájlokat is, akkor már semmi sem akadályozhat, hogy ez legyen az első számú P2P programunk.

Persze minden megosztó pont annyit ér, mint a vele fellelhető fájlok mennyisége. A programok, dokumentumok és képek tárháza nem túl széles, bár utóbbival még jó esélyeink lehetnek, de index képek hiányában csak a jó fájl elnevezésben bízhatunk. Filmek közül a Transformers jól szerepelt, több változatban is fellelhető, de ha magyar siker filmet már nem találtam, illetve a rövidfilm kategóriában próbára tett, díjnyertes Cudbury reklámot sem osztották meg a nagyérdeművel. Szóval ezzel sem tudjuk megváltani a világot.

És akkor nézzük a zenéket: Keresett hanggerjesztők: Madonna, Tankcsapda, Ákos, Klaxons, Jason Mraz, Moog, Péterfy Bori, Calexio. Akik értékelhetően szerepeltek: Madonna, Tankcsapda, Jason Mraz, Klaxons. Ezen előadóknál több oldalnyi számot adott ki a rendszer, míg a maradékhoz a két kezem elég volt, hogy megtudjam számolni a találatokat... Ebből mindenki próbálja meg levonni a következtetést, hogy mire lehet használni a rendszert. (A zenékhez kapcsolódó extra szolgáltatás, hogy a letöltött dalokat a program képes automatikusan belerakni az iTunes-ba.)

Hab

A program korábban már emlegetett újítása a barátokkal való interakció. A szoftver képes csatlakozni Facebook, Gmail és LiveJournal accoutunkhoz és így lehetőségünk lesz rá, hogy csak az ott fellelhető barátainkkal osszunk meg fájljainkat. Értesítést kapunk, ha új fájlokat tettek elérhetővé és beépített chat is könnyíti az információ cserét. 

A másik extrához fel kell fednünk egy az UFO-k létezéséhez mérhető titkot: Nincsen Mikulás! A programmal folytatott tevékenység nem teljesen legális. Ezzel a készítők is tisztában vannak, ezért, hogy javítsanak a helyzetükön létrehozták a LimeWire Store-t, ahol pénzért tudunk letölteni zenét(, már ha az USA-ban vagyunk...). Előnye, hogy azokat a zenéket amiket nem találtunk meg másnál, azt itt beszerezhetjük. E mellett tökéletes "fedő tevékenység".

Összegzés

A program kezelése egyszerű, sok gondunk nem lesz vele, e miatt nem kell aggódni, ráadásul még a tűzfallal sem veszik össze. A fellelhető fájlok mennyisége felemás, ha populárisabb tartalmat keresünk azt nagyeséllyel megtalálhatjuk, ha inkább a felszín alá kaparnánk, akkor már szerencsére is szükségünk van, hogy megtaláljuk amit keresünk.

Egy próbát mindenképpen megér, lehet hogy semmit sem találunk meg amire szükségünk van, de alakulhat úgy is, hogy ez lesz az elsőszámú beszerzési forrásunk.

LimeWire Letöltés


Megj.: Bár a program rendelkezik beépített vírus keresővel, de azért mi is tartsunk élesben erre a célra egy programot, jobb félni;)

2 komment

Címkék: windows linux zene szoftver letöltő macos x

A bejegyzés trackback címe:

https://letoltes.blog.hu/api/trackback/id/tr861300193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

308_gts 2010.11.03. 19:13:55

A következő problémám/kérdésem lenne:

Telepítettem a Limewire alkalmazást, viszont bármit írok a keresőbe, semmilyen eredményt nem dob ki. Ez a funkció esetleg a jogi felhívás (lásd letöltésnél is, telepítésnél is) miatt már nem elérhető, és csak Torrent-fájlokat, magnet linkeket lehet vele kezelni?

Tűzfallal nem kéne hogy probléma legyen.

Előre is köszönöm a választ!
süti beállítások módosítása