Prím Letöltés

Nincs megjeleníthető elem

Prím hírek

Nincs megjeleníthető elem

Prím Letöltés

A Prím Letöltés (letoltes.com) az egyik legnépszerűbb és legkorábbi magyar szoftver portál. A hozzá kapcsolódó blog célja, hogy bonckés alá vegye az ott elérhető izgalmasabb programokat, és az olvasókkal közösen megvitassa a letöltéssel, mint népszerű tevékenységgel kapcsolatos mindenféle tapasztalatokat.

Facebook - Prím Letöltés

Facebook - Prím Online

Üzenj nekünk!

Programot ajánlanál, szeretnéd ha valamiről írnánk, te írnál tesztet? Itt lehetőség, csak kattints.

Utolsó kommentek

H1N1 ellen is véd? - AVG Anti-Virus Free

2009.10.19. 17:15 Prím Letöltés

Ingyenesen is elérhető vírusírtó program, mely többféle védelemmel is felruházza a számítógépet. 

Az összes on/offline magazin, az ÁNTSZ és a sarki fűszeres is azt szajkózza, hogy védekezni kell a vírusok ellen. Az már csak rajtunk múlik, hogy megfogadjuk-e ezeket a tanácsokat, de ahogy először problémánk lesz valami ilyen miatt, akkor csak átkozni fogjunk magunkat, hogy nem gondolkodtunk előbb. Persze ott van ellenérvként, hogy az ilyen proaktív megoldásoknak megvan az a hátulütője, hogy visszavesznek a teljesítményünkből. A kérdés az, hogy megéri-e ezt feláldozni a biztonság oltárán.

Miután mindenki átrágta magát ezen a kérdéskörön, mind a való világra vonatkozó, mind a számítógépes aspektusokat megvizsgálva, ragadjunk le egy kicsit az utóbbinál, és vizsgáljuk meg, hogy milyen lehetőségeket biztosít az olcsó(deóvatos)jánosok egyik menedéke, az AVG Anti-Virus Free.

Ebből az erősen sajtóközlemény szagú cikkből megtudhatjuk, hogy az új 9-es verzió az 50% jegyében került ki a piacra. Igazából aminek gyorsabbnak kell lennie, az ennyivel gyorsabb lett, aminek többet kell tudnia az ennyit fejlődött. Nincsen túlbonyolítva semmi, ez a fajta előny sokkal jobban érdekli a felhasználókat, mint a 1697. új biztonsági funkció, aminek úgysem értik a működését.

Tekintettel arra, hogy a mezei felhasználó nem azzal mulatja az idejét, hogy a vírusírtói egymást követő verzióit hasonlítja egymáshoz, ezért ettől én is eltekintenék, és inkább a használat során tapasztaltakat vetném monitorra.

Első indításkor érdemes egy alapos scan-t futtatni a gépen, ami jelen esetben nem csak abból áll, hogy átnyálazza az AVG a fájljainkat, hanem ezzel együtt besorolja őket biztonságos és veszélyes kategóriákba. Így a későbbi vizsgálatok során csak akkor fogja újra szemügyre venni a biztonságosnak minősített állományokat, ha azokban valamilyen változás történt. Igazából ez az új fajta eljárás vezetett a sebességnövekedéshez. Visszatérve az első vizsgálatra: nálam negyed órát vett igénybe a 22 GB-nyi szemét megvizsgálása, ami nem számít olyan hihetetlen rossz időnek, eddig kifejezetten jól vizsgázott a program.

Az AVG Anti-Virus Free összesen 4+2 komponenst kínál, hogy boldogabbá és biztonságosabbá tegye a gépünket a rá leselkedő veszélyek elől. A +2 a Licence és az Update Manager. Előbbi azt ellenőrzi, hogy milyen minőségben(ingyenes, regisztált) használjuk a programot, míg utóbbi azért felel, hogy ne a fél évvel korábbi adatbázissal felvértezve szabaduljon ránk egy Jessica Biel nevével fémjelzett vagy egy ázsiai lány fényképével aktív letöltés gomb nyomkodásra buzdító vírus.  

A maradék 4 komponens viszont valódi védelmi tartalommal bír, így ezekről egy kicsit bővebben.  

Anti-Virus: A klasszikus funkció, folyamatosan bővülő adatbázissal, vírusok, férgek, trójaiak, exe-k és DLL elleni védelemmel. Sok beállítási lehetőségünk itt nincsen, örömmel nyugtázhatjuk, hogy hányféle veszélyes egyedet ismer a program, illetve hogy mikor frissült az adatbázis. Igazából ez nem túl sok, de legalább kevés, viszont úgy is hozzá lehet állni, hogy így legalább nem lehet semmit sem elrontani. 

Anti-Spyware: A másik örök darab, ami már szinte hiányzik, ha nem található meg egy ilyen programban. "Beállítási lehetőségeink" megegyeznek az Anti-Virus-nál látottakkal, szóval itt is inkább a szemünket fogjunk pihentetni, mintsem az egerünket koptatnánk el. 

LinkScanner: Az internetezés közben ránk leselkedő veszélyektől véd meg ez a komponens.(Megjegyzem, az ilyen típusú támadásokat főleg az illegális letöltésekkel és a meztelen nőket/férfiakat/állatokat egymáson, egymásban bemutató tartalmakkal foglalkozó oldalakon lehet összeszedni.) A komponens egyik része a böngészés közbeni tevékenységünk közben fogja a kezünket, feltéve, ha Internet Explorer-t vagy Firefox-ot használunk. A másik a keresésekkor( Google, Bing, Yahoo, Baidu) óv minket, úgy hogy a felsorolt oldalak mellé csap egy trendi kis ikont arról, hogy biztonságosak vagy sem. Mind két funkció külön-külön ki-be kapcsolható, és lehetőség van a feltárt veszélyekről tájékoztatni az AVG-t is, így az előzőekhez képest kifejezetten bőséges beállítási lehetőségek várnak ránk.

E-mail Scanner: Bejövő és kimenő üzeneteinket tudja vizsgálni ez a komponens, a veszélyesnek ítélt darabokat pedig karanténba pakolja. Egyetlen, nem túl elhanyagolható hátránya van, méghozzá, hogy jelenleg csak az Outlook-ot támogatja, így akik hozzám hasonlóan herótot kapnak tőle, vagy más okból nem használják, azoknak ez a funkció teljesen hasznavehetetlen lesz.

Resident Shield: Az aktív ellenőrzést szolgáló alkalmazás. Figyeli a másolt, megnyitott, mentett állományokat és árgus szemmel keresi a nem oda illő elemeket. Ennek a komponensnél beállíthatjuk, hogy azonnal végezze ki a veszélyesnek ítélt elemeket vagy azért egy bólintásnyit várjon, illetve kivételeket is felvehetünk, melyeket nem kell folyamatosan ellenőrizgetnie a programnak.

Az egyes komponensek beállításán kívül a scan-elések gyakoriságát és mélységét adhatjuk még meg, illetve a Tools/Advanced Settings-ben tudunk elmerülni a beállítások tengerében. Itt tudjuk igazából rendesen beleásni magunkat a rendszer lelkébe, már ha igényünk van rá.

Ezzel óvjam a vasam?

A program kifejezetten sokrétű, könnyen használható, az egyik legelismertebb ingyenes védelmi program. A használat során nem tapasztaltam jelentős teljesítmény visszaesést a több sebből vérző tesztgépen, szóval csak ajánlani tudom mindenkinek.

AVG Anti-Virus Free Letöltés 

Szólj hozzá!

Címkék: windows szoftver biztonság ingyenes

A bejegyzés trackback címe:

https://letoltes.blog.hu/api/trackback/id/tr391460507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása