Prím Letöltés

Nincs megjeleníthető elem

Prím hírek

Nincs megjeleníthető elem

Prím Letöltés

A Prím Letöltés (letoltes.com) az egyik legnépszerűbb és legkorábbi magyar szoftver portál. A hozzá kapcsolódó blog célja, hogy bonckés alá vegye az ott elérhető izgalmasabb programokat, és az olvasókkal közösen megvitassa a letöltéssel, mint népszerű tevékenységgel kapcsolatos mindenféle tapasztalatokat.

Facebook - Prím Letöltés

Facebook - Prím Online

Üzenj nekünk!

Programot ajánlanál, szeretnéd ha valamiről írnánk, te írnál tesztet? Itt lehetőség, csak kattints.

Utolsó kommentek

Photoshopon innen, Painten túl - Paint.NET

2009.07.22. 16:48 Prím Letöltés

Ingyenes, nagy tudású képszerkesztő, layer kezeléssel, Photoshophoz hasonló felépítéssel és annak több funkciójával.

 

Az ingyenes képszerkesztőknek se szeri, se száma a neten. Ezek általában az Adobe sikerprogramját, a sokak által szeretett és letöltött megvett Photoshopot másolják, több kevesebb sikerrel. A funkciók egy részét átveszik, másik felét átnevezik, de így sem tudnak tökéletes alternatívái lenni a CS4es verziónál járó nagy öregnek. Persze 2-3 programot megfelelően összeválogatva már szinte az összes funkciót megkaphatjuk, de itt következik az a probléma, hogy a szoftverek egyedi kiterjesztésű fájljai nem kompatibilisek egymással, így nehezen oldható meg átvitelük egyik programból a másikba.

Megoldás lehet, hogy megkeressük azt a képszerkesztőt, ami igényeinkhez mérten a legtöbbet tudja, majd ha kinőjük a lehetőségeit akkor tovább lépünk. A Paint.NET egy olyan program, mely az utolsó lépcsőfokok egyike lehet a Kánaánhoz(PS) vezető úton.

Tovább után darabjaira szedjük a Paint.NET-et.

 

Nem indul túl fényesen a programmal való ismerkedés, mivel működtetéséhez szükséges a Microsoft .NET keretrendszere, ami ha nincsen telepítve a gépünkre, akkor az install a vártál jobban elhúzódhat.

Ha végre minden a helyére került, akkor indíthatjuk is a képszerkesztőt. (Akinek szüksége van magyarosításra, az itt megtalálja.) Legnagyobb megelégedésünkre a kezelőszervek erősen hajaznak a Photoshopnál megszokottakra, így nem tart sokáig, hogy beleszokjunk a kezelésbe. Ha ez lenne az első komolyabb rajz programunk, akkor sem kell aggódnunk, mivel nem kell egyetemi diploma a gombok jelentésének kisilabizálásához. 

 

Alapok

Bal oldalon találhatóak az eszközök, melyek beállításait a menüsor alatt találjuk. Az Adobe programjával ellentétben itt csak annyi eszközünk van, mint amennyit látunk, jobb-klikkre nem kapunk extra változatokat, de a leglényegesebbek azért megvannak, és jellemzően még a nevük is megegyezik az idoléval. 

Jó dolgok

Szemünkkel jobb oldalra kalandozva eljutunk az értékesebb részekig, melyek nem számítanak sztenderdnek az ingyenes képszerkesztők között. Az egyik a History tábla, ahol több lépésnyit is vissza tudunk menni, és nem kell csak a Ctrl+Z nyújtotta lehetőségekre hagyatkoznunk. A másik fontos elem a Layer kezelés. Beállíthatjuk, hogy melyik látszódjon és melyik nem, az átlátszóságot változtathatjuk és a Blending Mode-ban is több lehetőség közül választhatunk. 

Miután mosollyal nyugtáztuk, hogy ezek a funkciók megvannak, nézzük meg mit tartogat számunkra a menüsor. A File, Edit, View, Image, Layers nem fogja megemelni a pulzusunkat, ellenben az Adjustment és Effekt fülek alatt több régi ismerőssel is találkozhatunk. Külön preview ablak sajnos nincsen, így mindig meg kell várnunk, hogy a változtatás végig fusson az egész képen, aztán ha valami nem tetszik, még mindig ott van a cancel.

Ami hiányzik

Sajnos ez a program sem tökéletes, a Photoshopban megismert lényeges funkciókból több is hiányzik. A maszkolás nélkül még csak-csak megvan az ember, viszont a Layer Style-ban megismert Shadow, Glow, Bevel, Overlay beállításokat csak nagy munkával tudjuk pótolni. Az interneten több leírás is található ahhoz, hogy hogyan tudjuk reprodukálni ezeket a hatásokat, de nem mindegy, hogy 3 kattintásra vagy egy kávé szünetre van ehhez szükség. 

Reménysugár

A Paint.NET egy szabad licencű program, amihez könnyen szerkeszthetőek kiegészítések, így a fentebb említett lyukakat egy minimális kutatással már be is tömhetjük. Ezen kívül vannak olyan plug-inek, melyek még a PS alap lehetőségein is túlmutatnak, szóval aki beleszeret ebbe a kis programba, az nagyon sokáig mellette maradhat.

Konklúzió

Aki most ismerkedne a képszerkesztéssel vagy szüksége van egy ingyenesen használható, de sok funkcióval bíró progira, az nyomjon a letöltés linkre!

 

Paint.NET Letöltés

Szólj hozzá!

Címkék: windows szoftver ingyenes képszerkesztő

A bejegyzés trackback címe:

https://letoltes.blog.hu/api/trackback/id/tr181261328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása