Prím Letöltés

Nincs megjeleníthető elem

Prím hírek

Nincs megjeleníthető elem

Prím Letöltés

A Prím Letöltés (letoltes.com) az egyik legnépszerűbb és legkorábbi magyar szoftver portál. A hozzá kapcsolódó blog célja, hogy bonckés alá vegye az ott elérhető izgalmasabb programokat, és az olvasókkal közösen megvitassa a letöltéssel, mint népszerű tevékenységgel kapcsolatos mindenféle tapasztalatokat.

Facebook - Prím Letöltés

Facebook - Prím Online

Üzenj nekünk!

Programot ajánlanál, szeretnéd ha valamiről írnánk, te írnál tesztet? Itt lehetőség, csak kattints.

Utolsó kommentek

Számítógépem titkai - Fresh Diagnose

2010.02.23. 18:46 Prím Letöltés

Ingyenes rendszer ellenőrző program, mely információkat nyújt a számítógép egyes elemeiről, emellett teljesítménymérő eszközöket is tartalmaz.

Az embernek drive frissítéskor, vagy ha valami nem úgy szuperál a számítógépében, ahogy szeretné, szüksége van alapvető információkra a ház alatt megbújó műanyagdarabokról. Ezek egy laptopnál szerencsés esetben még fel lehetnek címkézve, de ez is ritka, míg egy asztali számítógép esetén ránézésre csak a legjobbak tudják azt hazudni, hogy egy csatlakozóból megállapítják az adott elem típusát.

Természetesen a Windows nem hagy magunkra, ha az információhiány miatt borús felhők gyűlnének a fejünk felett, ám ha sikerül előkerítenünk az eszközkezelőjét, akkor rá kell jönnünk, hogy a felhők nem tűnnek el, viszont kapunk a kezünkbe egy nehezen nyitható esernyőt.

Ezért is szerencsés, hogy vannak olyan külső szoftverek, melyek átláthatóbb módon osztják meg velünk számítógépünk legbelsőbb titkait. Az egyik ilyen a Frash Diagnose, ami nem csak könnyebb utat mutat, hanem mankóként viszonyítási alapot is nyújt a hardware-ek tengerében arról, hogy hogyan muzsikálna az adott eszköz a kategóriatársaival folytatott virtuális versenyben.

A programot alapvetően két részre oszthatjuk aszerint, hogy pusztán tájékoztat az egyes hardware vagy egyéb elemekről a menüpont vagy kicsit megizzasztva őket nyilatkozik teljesítményükről. Utóbbiból van kevesebb, így kezdjük itt az ismerkedést. Ahhoz, hogy használhassuk a benchmarkokat regisztrálnunk kell az oldalon, ami a gyakorlatban két e-mail-el terheli meg a levelesládánkat.(Ha ennyi is sok lenne, akkor itt lehet szétnézni alternatív mail-címek után.)

Mérő eszközből 7-et ismer a program, ezek a processzort, a multimédiás teljesítményt, a memóriát, a videókártyát, a merevlemezt, az optikai meghajtót és a hálózatot képesek górcső alá venni. A teszt lefuttatása után egy 10-es listában láthatjuk, hogy hogyan teljesített számítógépünk gyöngyszeme a másik 9 versenyzővel szemben. Ráadásul nem csak egy összesített pontszám formájában kapunk képet a helyzetről, hanem különböző összehasonlítási szempontok alapján is szembeállíthatjuk az adott eszközt a többivel. A problémát csak az jelenti, hogy a másik 9 versenyző személyén nem tudunk változtatni, és ezek nem túl reprezentatívak a jelenlegi piaci helyzetre. Nehezen magyarázható, hogy egy több mint 10 éves TNT2-es hogyan lehet viszonyítási alap. Ha hasonló teljesítményű eszközökből válogatna a program, akkor talán még ez is érthető lenne, de a képen látottak nem ezt igazolják...

Ha hardware és más technikai információkra van szükségünk, akkor az alkalmazás többi részével kell közelebbről megismerkednünk. Külön van szoftver mező, ahol a telepített programokról, az operációs rendszerről, betűtípusokról és ezernyi más dologról kaphatunk információt. Ugyanez hardware-eknél, külső eszközöknél, hálózati dolgoknál, multimédiás cuccoknál, adatbázisoknál, hardware erőforrásoknál is megvan, így senki sem panaszkodhat arra, hogy bármi is elrejtőzhetne előle.

Használat és végszó

Persze a milliónyi sor között könnyen elveszhet az ember, amin egy kereső segíthetne(majd a következő verzióban, talán...). Ezt ellensúlyozandó viszont van report készítő, amivel a számunkra releváns információkból készíthetünk egy dokumentumot, ami mindenképpen előnynek számít, ha gondolunk az utókorra vagy haverjaink előtt szeretnénk villogni. 

A Fresh Diagnose személyében tehát kapunk egy részletes rendszerinformációs programot, amiben kellő odafigyelés mellett el is tudunk veszni, illetve egy teljesítmény felmérő eszközt, ami bár hasznos információkat szolgáltat, de összehasonlítási alapként 1-esre vizsgázik.

Mindezek ellenére mégsem marasztalnám el teljesen a szoftvert, hiszen a hiányaival együtt is jobb, mint a Windows beépített megoldása, teljesen ingyenes, és egy kis ismerkedés után azért el tud navigálni benne az ember.

Fresh Diagnose Letöltés

2 komment

Címkék: windows szoftver ingyenes munkaasztal

A bejegyzés trackback címe:

https://letoltes.blog.hu/api/trackback/id/tr571784604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chillking 2011.06.19. 14:00:09

hülyeség,az összehasonlításnak semmi értelme nem volt sajnos.

ocsikenek 2013.05.23. 12:56:24

hülyeség az egész,de érdekes...
süti beállítások módosítása